Nieuws

Gepubliceerd op 8 maart 2015 | door Redactie

0

Op een mooie lentedag..

..staat in de vroege ochtend de zon trots aan de hemel te stralen. De blauwe lucht wordt op grote hoogte onderbroken door condenssporen en de stilte der natuur wordt opgewekt verstoord door de TRRRRR van de Grote Bonte Specht. De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, hoewel deze zich beperkte met enkel een aantal sneeuwdagen in januari, flashbacks naar de Spelen van vorig jaar en het 30 jarig jubileum van de Elfstedentocht van 1985 op internet, die wéér gewonnen werd door Evert van Benthem.
Sneeuwklokjes en krokussen geven de tuintjes weer wat kleur en sommige gemeenteperkjes zijn al van snoeiwerkzaamheden voorzien. In de verte klinkt de eerste motorzaag en de gasten van VVI scheuren weer door de straten richting De Bining. Mussen en mezen maakt het niet uit: met zijn tienen tegelijk storten ze zich vanuit een boom op een stuk brood, alsof er wél de hele winter sneeuw en ijs heeft gelegen..
lentedag 15
Een rondje door het dorp leert mij dat de ijsbaan bijna droog is, hardlopers en wielrenners zich te goed doen aan verse zonnestralen en dat bij de cabrio’s eindelijk het dak er weer af gaat. Hondjes worden net iets langer uitgelaten dan normaal, scootmobielen gaan bijna als vanzelf de deur uit met hun overvolle accu’s en ‘het tweede’ moet thuis. Zo kan ook de was weer buiten hangen en de eerste heesters getopt.
De Sylsbrêge mag ook weer gezien mag worden, getuige de rigoureuze snoeiwerkzaamheden aan dorpzijde. Hier gaat na de zomer de schop de grond in. Ter plekke vraag ik mij af hoe dat zal uitpakken met de verkeershinder. Auto’s kunnen nog omrijden, maar fietsers..?
Richting Learewei valt mij het aantal fietsen op. Achtergelaten door feestgangers van de avond er voor. Het verstoort enigszins het straatbeeld. Het roept ook vragen op: van wie zijn ze? Waarom liggen ze hier? Hoe zijn de eigenaren thuisgekomen?
Voordat ik hongerig huiswaarts keer valt mij nóg iets op. Onderaan de zendmast zijn boompjes vernield. Een viertal net aangeplante boompjes. Wie doet nou zoiets?! En waarom?! Stonden ze in de weg? Nee! Waren ze niet mooi? Jawel! Waren ze lastig?! Nee, natuurlijk niet! Waarom dan?! Wat kan nu een reden zijn om bomen om te duwen en te breken? Helaas is de kans groot dat een stel onverlaten tijdens een nachtelijke dwaling het zinvol vond om deze actie te ondernemen. Jammer. Echt jammer.

lentedag 151

Voorlopig zijn er volop molshopen; krijgen we geen vorst meer en vertellen de condenssporen ons dat het mooie weer aanblijft. Echter,’maart roert zijn staart’, ieder jaar en ‘april doet wat hij wil’, maar deze dagen hebben we maar vast.
Ik zou zeggen: de tuin in, kijk om je heen en geniet!

DSC_0754

DSC_0758

DSC_0761

DSC_0771

DSC_0786

DSC_0791

DSC_0833

DSC_0839

DSC_0847

 

 
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen