Nieuws no image

Gepubliceerd op 9 juli 2002 | door Redactie

0

Amerikaanse vlag in top bij afscheid familie Schoustra

Hein (45) en zijn vrouw Celie Schoustra (42) hebben bewust de keuze gemaakt om een jaar naar Friesland te komen. Aan de ene kant om wat tot rust te komen en na te denken over de toekomst, maar ook om natuurlijk te genieten van de omgeving en de mensen in de heimat van Hein. Samen met de drie kinderen Rhea (14), Anneke (12) en Sjoukje (9) hebben ze in één jaar op drie verschillende locaties in Jirnsum gewoond.

Opmerkelijk en tegelijkertijd mooi vonden ze dat ze zeer snel werden opgenomen in de Jirnsumer gemeenschap. Ook de openheid van de bewoners beviel hen goed. Toch waren er ook momenten van weemoed en heimwee naar het thuisland. Dit werd enerzijds veroorzaakt door kenmerken die een klein dorp als Jirnsum met zicht meebrengt: niet veel activiteiten buiten het reguliere leven, weinig nieuwe ontwikkelingen en een gering aantal voorzieningen. En aan de andere kant natuurlijk hetgeen wat je tijdelijk achterlaat en dierbaar is: vrienden, je eigen vertrouwde omgeving en het mooie zonnige weer.

Een groot contrast tussen Friesland en Amerika is volgens de familie Schoustra ook dat er hier veel meer sprake is van kleinschaligheid. In de USA is alles groots opgezet. Daarnaast is het hun ook erg opgevallen dat je in Jirnsum veel minder een echt privé-leven hebt. In Amerika kom je persoonlijk meer tot je rust. De sociale controle is veel geringer en je kunt je dus lekker terugtrekken zonder dat anderen zich zorgen gaan maken.

Toch heeft de familie genoten van het Friese leven. Met namen het groene landschap en het wonen aan het water zijn positieve herinneringen die meegaan naar Arizona. Ook de bonte-avond van de lagere school en de kermisactiviteiten van 2001 zijn bij alle vijf gezinsleden als ‘very nice’ omschreven. Last but not least zijn er natuurlijk de bestaande en opgedane vriendschappen die veel indruk hebben gemaakt. Zoveel zelfs dat de kinderen, die aanvankelijk veel moeite hadden met een eenjarig verblijf in Jirnsum, hier een geweldige tijd hebben gekend.

Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dat laatste werd het best geïllustreerd tijden het afscheidsfeest, georganiseerd door vrienden Jelle en Grietje Keizer. Terwijl de Amerikaanse vlag vrolijk wapperde op de NH-Kerk, vloeiden er op de plaat ‘Rolling Home’ van ‘Fries om ûtens’ rijkelijk tranen van de wangen van de Schoustra’s. Even konden ze de emotie niet de baas. Gezien bovenstaand relaas is dat niet verwonderlijk. Gezonde emotie bij een ‘zwaar’ afscheid.

Vandaag om 10:15 vertrekt hun vlucht vanaf Schiphol. En vanaf morgen pakken ze het leven in Arizona weer op. Hein, die hier als timmerman heeft gewerkt, gaat weer aan de slag als hoofdaannemer en Celie als parttime verpleegster op een kraamafdeling. De kinderen gaan zoals hier weer naar school. Het contact met de vrienden in Jirnsum zal er wel blijven. De komende twee jaar vooral via de telefoon en de e-mail. En als de voortekenen niet bedriegen zijn ze in 2004 tijdens de Merke weer in levende lijve aanwezig.

Voor contact:
Hein, Celie, Rhea, Anneke en Sjoukje Schoustra
4612 West Waltann Lane
Glendale, Arizona 85306
USA
Tel.: 001 602 993-0086
Fax: 001 602 978-9524
E-mail: schoustra5@yahoo.com óf born2dance87@hotmail.com
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen