Nieuws no image

Gepubliceerd op 22 oktober 2002 | door Redactie

0

Anske en Hotske Postma vieren diamanten huwelijk

Anske werd op 16 mei 1922 geboren te Lutkewierum in de gemeente Littenseradiel. Hij verdiende later als boerenarbeider zijn brood. Ook Hotske van der Baan kwam uit dezelfde gemeente. Zij zag het levenslicht op 17 januari 1924 te Baard. Ze gingen samenwonen in Hijum, een klein dorp boven Leeuwarden. Daar werd in 1942 zoon Tjerk geboren. Niet veel later in de tijd, te weten in 1944, werden ze de gelukkige ouders van een dochter, genaamd Thea. Hotske was als huisvrouw gebonden aan huis en verzorgde dus in belangrijke mate haar kinderen.

Het was in begin jaren veertig een turbulente tijd. Anske kwam, nadat hij vele malen was ondergedoken, in 1944 in handen van de Duitsers. Na twee weken in een cel te Sneek en Leeuwarden te hebben gezeten werd hij op transport naar het concentratiekamp Yde (Drenthe) gezet. Hier ontsnapte hij echter na korte tijd.

Na de oorlog was er weer wat rust in het gezin. Dat heeft mede geresulteerd in de geboorte van zoon Matheus (1947). Ze woonden toen inmiddels in Jirnsum op ‘De Plof’. Hier stond een dubbele woning, welke in 1956 is afgebrand. Zoon Rinse, die net was geboren, kon net op tijd worden gered. Hierna betrokken ze een woning aan de Douwemastrjitte 19. Hier wonen ze nog steeds.

Anske was in de zestiger jaren werkzaam bij de toenmalige scheepswerf RAL (eigenaar Nugteren). Zijn dienstverband werd beëindigd om gezondheidsredenen. Hij werd afgekeurd. Gelukkig was hij nog fit genoeg om zijn hobby inhoud te geven. Hij was namelijk een verwoed motorrijder en reed o.a. op een Harley en een Norton.

De meeste Jirnsumer kennen Anske en Hotske echter als de bezorgers van de Leeuwarder Courant. In 1968 namen ze het agentschap over van de LC en dit hebben ze een tiental jaren volgehouden. Ze werden destijds veelal bijgestaan door schooljeugd. In ruil voor het bezorgen van de krant kregen ze wat lekkernij of wat kleingeld. Anske viel natuurlijk op door zijn grote voorkomen en zijn uitzonderlijk grote klompen. Zijn voeten zijn zo groot dat het vinden van lederen schoenen schier onmogelijk was.

De laatste jaren gaat het met de gezondheid van Anske wat minder. Na een zware hernia is hij veroordeeld tot het zitten in een invalidenkar. Toch genieten ze nog van de oude dag en hopen ze samen nog een tijd te redden. Vandaag wordt er met de kinderen en andere familieleden een feestje gevierd.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen