Bistedokter no image

Gepubliceerd op 16 november 2006 | door Redactie

0

Asielzoekers

Regelmatig worden we geconfronteerd met asielzoekers op het spreekuur. Honden of katten, geïmporteerd uit het buitenland via herplaatsingorganisaties of goedbedoeld meegenomen na vakantie als zielig zwervertje. Zo ook Nora, een langharige poes meegenomen na een vakantie uit Frankrijk.

Op het eerste spreekuur na de vakantie lieten haar nieuwe baasjes haar controleren. Nora is een gezonde jonge kat, echter niet alléén meegekomen van de camping. Ze zat vol met kruipend ongedierte, vlooien, wormen en oormijt. De volgende dag hebben we Nora direct gesteriliseerd, de oren schoongemaakt en behandeld met een pipetje dat alles op en in de kat doodt. Het lijkt leuk en goed bedoeld zo’n zwervertje een goed tehuis te bieden. In de zuidelijke landen worden huisdieren vaak als wegwerpartikel beschouwd. Grote aantallen honden en katten schooien rond op campings en bij restaurants in de hoop wat eten en aandacht te krijgen.

Er zitten echter ook risico’s verbonden aan het meenemen van deze dieren. Vlooien en oormijt zijn nog de minst schadelijke. Vaak zijn deze zwervers besmet met voor de mens besmettelijke schimmels, schurftmijt en soms zelfs met hondsdolheid! In Frankrijk is vorig jaar grote paniek geweest vanwege een hondje, illegaal geïmporteerd uit Marokko, dat besmet bleek met hondsdolheid. Vele mensen zijn in contact geweest met deze hond en moesten langdurige behandeling ondergaan om geen hondsdolheid te krijgen.
Ook van de vogeltjesmarkt in Antwerpen worden zielige hondjes, zonder geldige vaccinaties, mee naar Nederland genomen. Onder erbarmelijke omstandigheden worden deze pups gefokt door zogenaamde broodfokkers. Vaak met allerlei ziekten onder de leden en vol met parasieten komen ze bij ons op het spreekuur. Door huisdieren op dit soort plaatsen te kopen worden deze malafide praktijken in stand gehouden!

Het kan echter anders. Zo zijn er stichtingen zoals stichting Greyhounds in Nood Nederland (GINN) die afgedankte racehonden in Spanje opvangt en redt van een gruwelijke dood. In Nederland worden voor deze honden, na uitgebreide veterinaire controles, behandelingen en alle noodzakelijke vaccinaties, nieuwe baasjes gezocht. Ook in onze praktijk lopen enkele van deze asielzoekers rond. Bent u op zoek naar een huisdier, zoek het dan dichter bij huis. De plaatselijke asiels zitten vol met honden en katten die óók wachten op een nieuw baasje. En niet alleen op dierendag!

Eric Havik,
Dierenartsenpraktijk Grou-Reduzum
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen