Nieuws

Gepubliceerd op 3 december 2015 | door Redactie

0

“Atje stofte nachtkastjes in hotelkamer af”

“HeJa Atsje” galmt het door de zaal van de 2 Gemeenten. Het is donderdagavond, en zo’n 80 man publiek kijkt naar Meindert Talma en het koor De Blide Stimmen, die in opdracht van Andere Tijden Sport een ode aan Atje Keulen-Deelstra brengen. Bij de vierde keer dat ze het lied zingen, doet ook de zaal vrolijk mee. Het is het slotstuk van een hele dag opnames in Jirnsum, voor de cameraploegen van Andere Tijden Sport.

Rond 19.30 uur opent oud-schaatsster Sippy Tigchelaar de avond door met haar collega’s van toen te praten over Atje. Stien Kaiser, helemaal overgevlogen uit Zuid-Afrika, vertelt dat ze altijd met Atje een hotelkamer deelde. “Daar begon ze dan de nachtkastjes af te stoffen. Ik denk dat ze het huishouden miste ofzo.” Volgens Trijnie Rep was het schaatsen voor Atje “een levenswijze”. Ze roemt haar doorzettingsvermogen en kracht. “Al ging ze steen-kapot, ze wist er toch altijd nog een snellere ronde uit te persen. Terwijl wij het vooral dan van techniek moesten hebben, deed zij het puur op wilskracht.” Sijtje van der Lende was een stuk jonger, en trainde als meisje van 13 al met Atje in het bos bij Heerenveen. “Ik keek altijd erg tegen haar op en had veel respect voor haar. Ze was toen zwanger maar trainde gewoon door!”

Na het gesprek wordt er een 16mm-film vertoond van Atje’s laatste WK op de kunstijsbaan, toen nog in de open lucht, van Heerenveen. Er was 14 duizend man publiek op en om de baan. “Heel bijzonder voor een vrouwen-WK. Dat was ook het Atje-effect”, aldus Sippy Tigchelaar. We zien de prijsuitreikingen, en de ererondes in de ‘belslide’ over het ijs. Dochter Boukje vertelt dat haar moeder dat nog best spannend vond, “want se hie it net sa op hynders”.

Deze beelden, evenals die van de huldigingen in Jirnsum in de jaren ’70, interviews met de schaatssters van toen en de ode van Meindert Talma, zullen allemaal te zien zijn in de uitzending van Andere Tijden Sport op 10 januari 2016.

 

atje1

 

atje2

 
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen