Nieuws

Gepubliceerd op 25 april 2019 | door Redactie

0

Baukje van der Lei neemt afscheid van begrafenisvereniging Heilige Marcus

Begrafenisvereniging Heilige Marcus heeft op haar jaarvergadering van 26 februari jl. stilgestaan bij het afscheid van Baukje v.d. Lei-de Vries als bode en bestuurslid.

Bij het afscheid memoreerde de voorzitter terug naar de tijd dat begrafenissen in een bodeboekje opgeschreven werden, wie wat kreeg als vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden, o.a. de grafdelver, de dragers en de assistent van de bode bij het opbaren van de overledene. Hierdoor kon het bestuur opmaken, dat Baukje v.d. Lei-de Vries al op 1 december 1985 betrokken was bij de begrafenisvereniging, maar toen op oproepbasis als assistent van bode dhr. Meije de Wolff.

Baukje heeft later dhr. Meije de Wolff op 1 mei 1996 opgevolgd als bode voor onze vereniging. Ze heeft maar liefst 22 jaar en 11 maanden de taak van bode uitgevoerd, het eerste aanspreekpunt van de vereniging bij een overlijdenBij veel families heeft ze meerdere keren met de nabestaanden het afscheid van hun dierbare geregeld.

Ook in al die jaren is er veel veranderd: de traditionele begrafenissen en crematies, hebben plaats gemaakt voor begrafenissen en crematies met een meer persoonlijke invulling. Niet alle leden van de begrafenisvereniging wonen meer in de omgeving van Jirnsum, maar door heel Friesland en daar buiten. Hierdoor heeft Baukje v.d. Lei-de Vries in al die jaren veel meegemaakt, alles wat op haar pad kwam werd met grote zorgvuldigheid uitgevoerd.

In de jaarvergadering van 2010 is Baukje v.d. Leide Vries met algemene stemmen bestuurslid geworden van de begrafenisvereniging. Daarnaast zorgde ze ook dat de dragers nieuwe kostuums kregen. De kostuums werden na elke begrafenis weer schoon in de kast gehangen en overhemden werden gewassen en gestreken.

In de jaarvergadering heeft ze niet alleen afscheid genomen als bode maar ook als bestuurslid. Met een grote betrokkenheid heeft ze de functie als bode uitgevoerd en die van bestuurslid. Haar enorme ervaring zal gemist worden.

Als dank kreeg ze uit handen van de voorzitter dhr. J. van Balen een bos bloemen en een enveloppe met inhoud.

 
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen