Nieuws no image

Gepubliceerd op 28 december 2003 | door Redactie

0

Beschikbaarheid ADSL in Jirnsum

Wat is ADSL?
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een techniek om breedband internet toegang mogelijk te maken over uw huidige telefoonlijn. ADSL verandert een ‘gewone’ analoge telefoonlijn in een digitale lijn voor snelle internettoegang. De verbinding is verdeeld in een zogenaamd upstream-kanaal (voor uploads) en een downstream-kanaal (downloads). Asymmetrisch betekent dat er méér capaciteit beschikbaar is voor downloads dan voor uploads. Het idee hierachter is dat de meeste Internetgebruikers meer informatie ontvangen dan versturen.

Als je een ADSL abonnement afsluit, wordt er bij de gebruiker thuis een modem geplaatst. Bovendien wordt er een splitter geplaatst om het dataverkeer van het overige telefoonverkeer te scheiden. Een groot voordeel daarbij is dat de telefoonlijn op deze manier altijd beschikbaar blijft, zelfs als er data wordt verstuurd. Met snel internet via de kabel wordt de verbinding trager naarmate er meer gebruikers op dezelfde kabel zitten, met ADSL heeft u daar geen last van.

Let wel dat hoe verder uw woning of bedrijf van de dichtstbijzijnde wijkcentrale ligt, hoe lager de maximaal te behalen data-snelheid zal zijn. Ook kan het voorkomen dat u meer dan zo’n 4 km van een wijkcentrale gehuisvest bent, in dat geval kunt u niet via de huidige ADSL-diensten worden aangesloten. Voor beschikbaarheid van ADSL op een bepaald adres kan de postcode check worden gedaan:

KPN postcode check
ADSL Online Check
www.internetten.nlADSL vs. 56k6 analoog modem
Hoewel ADSL gebruik maakt van het gewone telefoonnetwerk biedt het voordelen ten opzichte van de traditionele telefoonaansluiting:
– sneller internetten (tot 7,8 mbit/s)
– Onbeperkt internetten tegen een vast bedrag per maand
– Géén telefoontikken
– Gelijktijdig telefoneren en internetten
– eenvoudiger Internet toegang op meerdere computers (voor het hele gezin)

ADSL vs. Kabel internet
Kabel internet in Nederland geeft een erg wisselend beeld per regio. Doordat de snelheid van kabel afhankelijk is van het aantal gebruikers zijn er per regio verschillen waar te nemen. Zo is het mogelijk dat iemand in het Noorden van het land snelheden van meer dan 200 KB/s haalt, terwijl iemand in bijvoorbeeld Utrecht blij is als hij/zij net 12 KB/s haalt.

Uit praktijktesten is gebleken dat u op gunstige tijden met kabel-internet hogere snelheden kunt halen dan bij de standaard ADSL abonnementen. Echter zodra men kijkt naar de gemiddelde constante snelheid dan wint ADSL het van kabelinternet, doordat u met kabel de beschikbare bandbreedte met aantal gebruikers deelt terwijl ADSL een redelijk stabiele snelheid biedt.

Nadeel van internet via de kabel is ook dat u afhankelijk bent van de provider die zich in uw provincie bevind, kabelbedrijven hebben dus eigenlijk een regionaal monopolie! Als u toevallig in een provincie zit met veel gebruikers en dus mogelijk een lagere snelheid dan kan ADSL (indien beschikbaar) een goede keuze voor u zijn. Is ADSL echter niet beschikbaar in uw regio, dan is internet via de kabel vaak een meer dan gelijkwaardig alternatief.

ADSL vs. ISDN
ISDN is beschikbaar in snelheden 64 kb of 128 kb (ISDN-2) per seconde over een gewone telefoonlijn. Het grote voordeel is dat er meerdere nummers op de lijn beschikbaar zijn. Over ISDN kan daarnaast tegelijk datatransport en telefoon/ faxverkeer plaatsvinden. De kosten voor ISDN bedragen vaak zo’n 20-25 EURO per maand, exclusief telefoontikken.

Het grootste nadeel ten opzichte van ADSL is dan ook dat bij veelvuldig gebruik van het internet, de maandelijkse telefoonkosten de pan uit kunnen rijzen. Voor mensen/bedrijven die dergelijke hoge kosten elke maand hebben, is het erg aantrekkelijk om over te stappen op ADSL over ISDN. Hiermee houdt u de functionaliteit van ISDN, maar bent u verlost van de torenhoge telefoonrekening elke maand. Voor ADSL betaalt u een vast bedrag per maand voor onbeperkt internetten, vaak zit er wel een Fair Use Policy voor extreem dataverkeer (>10GB per maand)

ADSL abonnementen
Ruwweg zijn er 3 typen abonnementen die door de meeste providers worden aangeboden:

ADSL ‘light’
Dit is een prima instapabonnement voor de gemiddelde internetter. Het stelt u in staat om snel te surfen, e-mailen of af en toe bestanden te downloaden van het internet. Dit type abonnement is vaak beschikbaar vanaf 15 Euro per maand. Daarnaast dient u vaak nog een installatiepakket te kopen van uw provider, hierin zit een ADSL modem en benodigde hardware en software.

ADSL ‘medium/basic’
Dit is een abonnement waarmee u ongeveer 2x zo snel kunt internetten als met een ‘light’ pakket. Het stelt u niet alleen in staat om snel te surfen en te e-mailen maar ook om regelmatig snel grote bestanden te downloaden of online gaming voor de kinderen. Dit type abonnement is vaak beschikbaar vanaf zo’n 30 Euro per maand, afhankelijk van de gekozen snelheid. Daarnaast dient u nog een installatiepakket te kopen van uw provider, hierin zit een ADSL modem en benodigde hardware en software.

ADSL ‘Fast’
Dit is een abonnement voor de ‘die-hard’ internetter die meerdere uren per dag achter het internet zit. Perfect voor de power-gamer of de frequente downloader van muziek of filmbestanden, maximaal leverbare snelheid is 7,8 Mbit/s. Ook handig voor bedrijven die meerdere vestigingen met elkaar willen verbinden voor de uitwisseling van dataverkeer. Dit type abonnement is vaak beschikbaar vanaf zo’n 50 Euro per maand, afhankelijk van de gekozen snelheid. Daarnaast dient u nog een installatiepakket te kopen van uw provider, hierin zit een ADSL modem en benodigde hardware en software.

momenteel is er een prijzenoorlog gaande tussen de verschillende aanbieders. Het loont daarom de moeite om de prijzen, voorwaarden en prestaties van de verschillende aanbieders te vergelijken alvorens u met een aanbieder in zee gaat. Let daarbij goed op wat u allemaal krijgt voor uw geld!
Een goed begin maakt u door de volgende (niet-commerciele) sites te raadplegen:
www.internetten.nl
adsl.pagina.nl
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen