Nieuws no image

Gepubliceerd op 11 april 2013 | door Redactie

0

Bevrijding in Jirnsum

Op 1 april 2013 is overleden Sergeant G.B.Dunlop wonende te Carleton Place Ontario in Canada.

Waarom deze aankondiging?
Vooral de oud Jirnsumers zullen zich sergeant G.B.Dunlop herinneren als de eerste Canadese bevrijder die, op 15 april 1945 met een praam over het kanaal werd gezet samen met 3 collega’s. Yge Damsma schrijft hierover het volgende in het boekje “Dit Hawwe Wy Belibbe”. By it bouwen fan de needbrêge by Aldsou wiene der ek Kanadezen,dy ’t net sa lang wachtsje koene oant de brêge klear wie. It wie in motorpatroelje fan fjouwer man, ûnder lieding fan sersjant G.B.Dunlop. Hja lieten harren,mei de motors, oer de Wjittering sette, mei in pream fan Oebele Beetstra, Beetstra sels en syn soan Auke, mei Tsjeard Kuindersma, hawwe harren oerset. Jehannes en Wiemer Elzinga binnen ek noch meifearn. En sa binne sersjant Dunlop mei syn trye maten as earsten fan ùs befrijders, om in oere as fjouwer troch Jirnsum rjochting Ljouwert riden.

Het hele dorp was uitgelopen om de bevrijders te begroeten. Dit is inmiddels 68 jaar geleden. In 1980 was hij, samen met zijn collega Ellwood Hill, het middelpunt van de herdenkingsfeesten na 35 jaar bevrijding. Dit was een groot feest, George en Ellwood bezochten in die periode ook meerdere
lagere scholen. Daar werden ze door de leerlingen ondervraagd en dat moest door de meester of de juf vertaald worden. Die leerlingen moeten nu rond de 40 jaar zijn.

George Dunlop sprak met enthousiasme en waardering over de belangstelling van de leerlingen en de begeleiding van de leerkrachten. Ook heeft hij naar ons toe altijd veel waardering uitgesproken over de dankbaarheid van de Nederlanders voor de Canadese bevrijders. Nu is hij er niet meer, na een kort ziekbed is hij op 89 jarige leeftijd in Carleton Place gestorven te midden van zijn vrouw en kinderen. Naast onze bevrijder zijn hij en zijn vrouw Peggy vrienden van ons geworden en gebleven.

Bert en Nel Kleinbekman

G.B.Dunlop 2

 

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen