Nieuws no image

Gepubliceerd op 26 november 2011 | door Redactie

0

Bisschop besluit RK H Marcuskerk te sluiten

In mei 2011 hebben de gezamenlijke besturen van de parochies Easterwierrum, Jirnsum, Wytgaard en Wergea/Warten aangekaart dat het openhouden van 4 kerkgebouwen niet langer haalbaar en verantwoord is gezien het sterk teruggelopen kerkbezoek en de vergrijzing van de parochianen. Daarna heeft een Commissie van Drie onderzocht hoe dit verder zou moeten. Van elk van de parochies zijn de sterke en zwakke punten meegenomen.
De parochie Easterwierrum had eerder al aangegeven niet verder te kunnen als zelfstandige parochie.
De kerk van Jirnsum ondervindt nadelen van de minder centrale ligging in de eigen parochie. Deze kerk is veel minder dan die in Wergea en Wytgaard een kerk van de plaatselijke dorpsgemeenschap.
Of de kerken in Wergea en Wytgaard opengehouden kunnen worden zal over vijf tot tien jaar dan worden besloten. Er wordt een nauwere samenwerking met de Titus Brandsma Parochie van Leeuwarden verwacht.

De parochies beleggen op korte termijn parochieavonden om de beslissing van de bisschop met elkaar te bespreken. Een kerk is immers meer dan een gebouw: het gaat om de plek waar mensen belangrijke momenten in het leven vieren: doop, 1e communie, vormsel, huwelijk en uitvaart. De parochieavond in Jirnsum zal op 9 december aanstaande plaatsvinden.

Zo verliest ons dorp binnen 5 jaar alledrie de kerken…
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen