VV Irnsum no image

Gepubliceerd op 16 maart 2009 | door Redactie

0

Bloedeloze ‘slag om Boarnsterhim’

Jirnsum – Hoewel de praktisch failliete gemeente vijf voetbalclubs kent – Akkrum, GAVC, Irnsum, Oldeboorn en Warga – geldt die tussen GAVC en Irnsum al de enige echte ‘slag om Boarnsterhim’. In Jirnsum mocht de derby die titel gistermiddag niet dragen. In een uitermate sportief, maar vooral armetierig potje voetbal bleven doelpunten uit.

Irnsum – GAVC 0-0
Met de remise schoten Irnsum en GAVC bitter weinig op. Irnsum vecht het hele seizoen al tegen degradatie en hoewel de ploeg sinds de komst in de winterstop van trainer Dicky Schambach geen wedstrijd meer verloor (uitgezonderd een restantduel tegen Warga), blijft het uitzicht op prolongatie in de derde klasse A troebel. GAVC begon slecht aan het seizoen, zette daarna een opzienbarende inhaalrace in die zelfs nog naar de koppositie leidde, maar lijkt – nu de prijzen verdeeld worden – over een te smalle selectie te beschikken.
Tegen Irnsum misten de Grousters topschutter Edwin Rinsma en aanvoerder Erik de Wit door schorsingen en daarmee boette de ploeg veel aan kwaliteit in. Trainer Koos van Dijk zag zich daardoor zelfs genoodzaakt de ervaren Fons van Steen weer van stal te halen, hoewel die – nadat hij na afloop van het vorig seizoen stopte – enkel en alleen nog wat potjes in de zaal meepikte. Door een blessure van de lichtvoetige Djuri van der Schaar kwam Van Steen kort voor de pauze binnen de lijnen, maar tegen zijn voormalige dorpsgenoten kon ook hij het verschil niet maken.
Halverwege de tweede helft bestookte Van Steen eenmaal het bastion van de Jirnsumer goalie Johan de Jong. Het schot scheerde over de deklat en dat was in aanvallend opzicht het enige dat GAVC de hele middag te bieden had. De geel-zwarte brigade combineerde dan wel aardig, maar tegen de sterk versterkte afweer van Irnsum was het voor de Grousters slecht kersen eten. ,,Sy spylje hûnderttachtich graden oars as foar de winter”, stelde Van Dijk. ,,Se lizze de klam op de ferdigening en gokke dan op ien of twa kânskes.”
Voor de winterstop stond Irnsum onder leiding van Fokke de Vries. Privéomstandigheden noopten de Stienser er echter toe om de club voortijdig te verlaten, waarna het bestuur van Irnsum niet zonder succes een beroep deed op Dicky Schambach, de trainer waaronder de club anderhalf jaar eerder naar de derde klasse promoveerde. ,,Het voelde een beetje als ‘thuiskomen’. Ik had de jongens ontzettend gemist”, aldus de Leeuwarder, die zijn ad-interim ‘baan’ tot het einde van het seizoen combineert met het hoofdtrainerschap bij zaterdag vierdeklasser Berlikum.
Volgend seizoen wordt hij afgelost door de man die gistermiddag in de dug-out van de gasten zat. Na vijf seizoenen keert Reduzumer Koos van Dijk (54) terug bij de club waar hij zijn hele leven lang al speelt en waaraan hij eerder al vier seizoenen leiding gaf. ,,Ik hoopje dat se deryn bliuwe, mar nettsjinsteande dat bin ik bot teloarsteld dat wy hjoed net mear bringe koene”, aldus Van Dijk, die sinds 1996 trainer is en met Warga (vier seizoenen), Irnsum (vier), Oldeboorn (één) en GAVC (vier) enkel nog maar clubs uit de gemeente Boarnsterhim trainde. ,,Ik bin net troud mei de gemeente, mar wurkje by it UWV yn Grins. Dan sitte je alle dagen al in oere yn de auto en dan wol ik net ek jûns noch ris einen fuortfleane.”

irnsum_kleding
Of Van Dijk, die vrijdagavond ‘opgeschrikt’ werd toen de spelersgroep in de oranje-shirts van Irnsum op de training verscheen, volgend seizoen een derde- of een vierdeklasser traint is de vraag. ,,Ik schat de kansen op fyftyfyfty”, aldus Schambach, die met puur resultaatvoetbal hoopt dat de voetbalmoraal terugkeert in de ploeg. Tegen GAVC had die tactiek bijna succes, want als er in het door arbiter Rozema uit Loppersum strak geleide duel een winnaar moest worden aangewezen dan had de thuisclub daar op basis van het aantal kansen het meeste recht op. De ploeg kreeg er twee kleine (tweemaal Peter Hottinga) en één levensgrote. Uit een hoekschop van Hottinga slaagde verdediger Alex Dijkstra er echter niet in de bal van dichtbij over de doellijn te frommelen.
Zo was en bleef het 0-0 en deed niets gistermiddag herinneren aan de veldslagen van weleer. ,,Ik heb niets met dat geschop en gescheld en dat weten mijn jongens”, aldus Schambach, die geen boodschap heeft aan sentimenten. Die zwakken overigens ook steeds verder af. Het beste voorbeeld daarvan is het ‘dreamteam’ dat Irnsum en GAVC onlangs opzetten met de drie overige clubs uit Boarnsterhim. Het team bestaat uit drie D-pupillen van elke club, die in Aldeboarn elke week extra onderricht krijgen. Pikant detail: de 900 euro die de gemeente uittrok voor sponsoring van het team was het laatste officiële besluit van het onlangs opgestapte college.
Voorafgaand aan de derby speelde het ‘dreamteam’ de allereerste oefenwedstrijd. De D-pupillen van SC Cambuur-Leeuwarden (eerste divisie) wonnen weliswaar met 0-7, maar volgens demissionair wethouder De Vries heeft het project toekomst. De Vries speculeerde daarbij over een FC Boansterhim als een sterke overkoepelende vereniging boven de vijf voetbalclubs. Het proefballonnetje werd goed ontvangen. ,,Want”, zo zei Irnsum-voorzitter Ed den Dulk. ,,Waarom eigenlijk ook niet?”
Irnsum – GAVC 0-0. Scheidsrechter: H. M. Rozema uit Loppersum. Geel: Paul de Vries (GAVC).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen