Bistedokter

Gepubliceerd op 2 juli 2010 | door Redactie

0

De bistedoktervakantiechecklist

 

Algemeen
Neem altijd het eigen vertrouwde voer mee. Dat is vast niet overal verkrijgbaar en dan hoeft uw dier niet onverhoopt aan andere brokken te wennen. Natuurlijk moet er een mand, bench of deken mee en vergeet de favoriete speeltjes en verzorgingsartikelen niet.
Meestal gaat het richting bos, heide of de duinen en dan is een tekentang nooit weg. Nog beter is het tevoren een goed middel tegen teken (en vlooien!) toe te dienen. En indien het dier dagelijks medicatie krijgt, vergeet de medicijnen niet! Soms is het zelfs aan te raden als een dier geregeld last van een kwaaltje heeft om wat reservepillen bij uw dierenarts te vragen.
En om genante situaties te voorkomen, zorg voor voldoende hondenpoepzakjes.

Onderweg
Sommige dieren hebben last van wagenziekte. Het is de vraag of je ze dan aan een lange reis moet onderwerpen, maar als dat niet anders kan, dan is er tegenwoordig meer aan te doen dan alleen een primatourtje vooraf. Informeer ernaar bij uw dierenarts.
Denk in ieder geval aan voldoende drinkwater en een bakje voor onderweg. Las om de 2 uur een pauze in, dat is tevens beter voor de chauffeur. En laat never nooit een dier alleen achter in de auto, zeker niet als het ook nog eens warm is!

Buitenland
Een Europees dierenpaspoort, een identificatiechip en de rabiësenting zijn verplicht. Die laatste minimaal 3 weken voor vertrek. Verder hangt het vooral van de streek af. Voor Zuid Europa is het erg belangrijk preventief iets te doen tegen teken en zandvliegjes. Daarnaast moeten dieren goed behandeld worden om geen hartworminfectie op te lopen.
Sommige landen stellen bovendien aanvullende eisen en de wetgeving daaromtrent verandert voortdurend. Raadpleeg daarom dus tijdig uw bistedokter! Moet het dier mee naar Groot Brittannië, Ierland, Noorwegen of Zweden? Jammer dan, want dat gaat niet meer lukken. Die voorbereiding duurt namelijk minimaal een half jaar.

Pension
Als het huisdier niet mee op vakantie kan en er ook geen thuisblijvers zijn om erop te kunnen passen, dan is het pension een prima alternatief. Regel het tijdig en denk naast de standaard cocktail ook aan de niesziekte- en de kennelhoestenting als extra bescherming. Verder gelden de bovenstaande adviezen voor voer, medicatie en verzorging uiteraard ook.

Rariteiten
Informeer tevoren over lokale geboden om teleurstellingen te voorkomen. In Spanje en Italië mogen honden bijvoorbeeld niet op het strand en in sommige andere landen moeten honden gemuilkorfd worden. In Duitsland is een speciale veiligheidsgordel voor honden in de auto verplicht en in Frankrijk zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom…
Tot slot: voor op de boot zijn er zelfs zwemvesten voor dieren verkrijgbaar.

Het aller-voornaamste
Neem bij calamiteiten onderweg altijd even een time-out, zodat er een verstandige oplossing komt bovendrijven. Overhaaste beslissingen werken vaak averechts. Het is uiteindelijk vakantie. Iedereen zou juist op verhaal moeten komen en het genieten staat toch voorop?
Neem tot slot het telefoonnummer van uw dierenarts mee, dan kunt in geval van nood betreffende uw viervoetige reisgenoot in ieder geval even overleggen.
Prettige vakantie!
 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen