Nieuws

Gepubliceerd op 20 augustus 2002 | door Redactie

0

Diamanten huwelijk in Jirnsum

We hebben het hier over Jan (86) en Lutske Buwalda (82). Ze hebben elkaar ontmoet in Grou, alwaar ze twee jaar hebben samengewoond. Daarna vertrok het echtpaar naar Jirnsum. Tot de dag van vandaag hebben ze steeds in Jirnsum gewoond, waaronder op De Terp, de Gravinnewei en nu de Douwemastrjitte.

Maar de langste tijd hebben ze gewoond aan de Rijksweg. Hier betrokken ze in 1942 de bakkerij. Jan Buwalda had voor deze periode al in loondienst gewerkt bij bakkerijen in o.a. Burgum en Heerenveen. Maar vanaf 1942 waren Jan en Lutske hét gezicht van Bakkerij Buwalda. Maar liefst 35 jaar zijn ze werkzaam geweest in deze bakkerij aan de Rijksweg, waarin die periode ook een aantal (oud)Jirnsumers in dienst zijn geweest.

Gedurende deze voor hen zeer belangrijke tijd zagen vier kinderen het levenslicht. Achtereenvolgens zijn Jantje, Lykele, Abe & Marleen in het aangrenzende woonhuis geboren. Intussen hebben de jubilaris al weer 11 kleinkinderen en ook al één achterkleinkind.

Het duurde tot 1977 voordat de bakkerij overging in andere handen. Het was destijds de familie Berger die de zaak heeft voortgezet. Jan ging toen nog werken voor bakkerijen in Sneek en Wommels. Lutske hield het bakkerswerk toen voor gezien.

Vandaag de dag vermaken ze zich nog opperbest. Er wordt veel gefietst en af en toe gaan ze er met de auto op uit. Jan is bovendien bezeten van voetbal. Zondag’s langs de lijn bij de V.V. Irnsum en voor de rest bijna alle wedstrijden volgen op de TV. Lutske houdt al jaren een dagboek bij, waarin ze opmerkelijke gebeurtenissen in opschrijft.

Nu dus feest. Gisteren viel er een speciale LC in de bus (zie onder) bij Jan en Lutske en in de week ervoor werd er een brief van de Koningin bezorgd. Ook de burgemeester zal persoonlijk het echtpaar komen feliciteren. En vandaag, dé dag, gaat het huwelijkspaar het met de familie vieren.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen