Nieuws no image

Gepubliceerd op 30 juli 2002 | door Redactie

0

Drukke tijden voor bedieners brug Oude Schouw

De brug, welke in 1950 gebouwd is, wordt afwisselend bemant door twee bedienaars, waarvan de heer Nijdam uit Akkrum er één is. Deze zijn in dienst van de provincie Fryslân en vertoeven zo’n 10 meter boven het water van het Prinses Margrietkanaal in een vast bedieningsgebouw. Het huidige gebouw is in 1986 opgeleverd.

De ‘breggewipper fan Âldskou’ leeft dagelijks in een hokje van drie bij drie meter. Overigens wel van alle gemakken voorzien. Een draagbare TV, een radio en een magnetron behoren hier tot de standaarduitrusting. Het maakt het eenzame wat draaglijker. De bediener is fysiek gezien eigen baas, maar alle handelingen worden eens per maand doorgestuurd naar de afdeling Inspectie & Scheepvaart op het provinciehuis. Ook tracht hij bij te houden van welke nationaliteit de opvarenden zijn. Hierbij wordt uitsluitend afgegaan op de vlag die vaak achter op het dek wappert.

De brugwachter mag zelf bepalen wanneer hij de brug open doet. Daarbij moet hij natuurlijk rekening houden met de drukte op de weg en het kanaal. Ook met de lijnbussen 28 en 95 houdt hij rekening. Wanneer echter op het kanaal door omstandigheden een gevaarlijke situatie dreigt kan hij de brug wat eerder openen voor een of enkele bootjes dan hij anders zou doen.

Zowel in de zomer als in de winter zit er altijd één bedienaar tegelijk op de brug. Uiteraard is het nu in de bouwvak het drukst. De brug wordt vanwege zijn doorvaarthoogte (vrijwel) uitsluitend bediend voor de recreatievaart. In de winter komt het wel voor dat de brug maar een of enkele keren per dag bediend wordt.

Over aantallen had de bedienaar geen gegevens. De afdeling op het provinciehuis wist nog niet hoeveel recreatievaartuigen de brug passeren. Wel wat er jaarlijks aan vrachtschepen voorbij komt: ca. 20.000 schepen met totaal zo’n 11.000.000 ton lading. Dit geldt dan voor het gehele Prinses Margrietkanaal.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen