Nieuws no image

Gepubliceerd op 17 augustus 2005 | door Redactie

0

Familie Kloosterman voor 36ste keer in Jirnsum

De zweefmolen is nu 36 jaar eigendom van de familie Kloosterman. Pa Kloosterman kocht de molen destijds van de familie Buwalda. In de beginjaren stonden ze nog te draaien voor de oude hallen van Elzinga aan de Douwemastrjitte. Tegenwoordig is de molen al jaren een vertrouwd beeld op het plein voor De Fantast. Dit geldt ook voor de broers Gerard en Udo, die zorgdragen voor de exploitatie.

Het kermisseizoen loopt zo’n beetje van april tot oktober. In deze tijd verblijven ze ongeveer 80% van de tijd in Friesland. Daarnaast zijn ze te vinden in andere delen van het land, waarbij Noord-Holland het vaakst wordt bezocht.  In de wintermaanden is er tijd voor onderhoud, maar sinds december ook voor een tweede tak van sport; oliebollen bakken en uiteraard verkopen. Zo stonden ze tijdens de feestdagen in december in Grou. Het krijgt dit jaar zeker een vervolg. 

Want vanaf 2004 zit het klad er een beetje in. Financieel dan wel te verstaan. De inkomsten lopen wat terug. De broers wijten dit enerzijds aan de invoering van de Euro en anderzijds iets teruglopende publieke belangstelling om meer dan een paar keer een aantal rondjes mee te draaien in de karakteristieke molen. "Maar in Irnsum hopen we ook dit jaar weer als vanouds te draaien", zegt Gerard vol optimisme. Ondertussen krijgt broer Udo van Gerard een veeg uit de pan als er weer eens een klein onderdeel van de molen zoek is.

"Hé Gerard, hoe weet dien broer nou dat jim hier al weer voor de 36ste keer komme?"

Één van de vele ‘dorpsborden’ welke door Jirnsumer Jan Terra zijn geschilderd

 

   
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen