Nieuws no image

Gepubliceerd op 4 januari 2003 | door Redactie

0

Fikse olievervuiling bij bedrijf It String

“Dit is de grootste vervuiling met olie die ik ooit heb meegemaakt”, aldus Riens Buwalda van het waterschap. Het gaat om een vervuiling met honderden liters bilgewater, een mengsel van olie en water dat op de bodem van schepen ligt. Bij het watersportbedrijf Marina aan de Wjitteringswei lag een oude tank met bilgewater. De tank is vorige maand stukgevroren. De olie is in het oppervlaktewater geraakt.

Het Wetterskip kreeg al op 30 december een melding binnen van een particulier op het milieualarmnummer. Medewerkers hebben toen plastic schermen in de sloten gelegd zodat de vervuiling zich niet verder kon verspreiden. Met drie zuigwagens van Wenu Cleaning uit Heerenveen is de olie verwijderd.

De kapotte tank en de vervuilde grond bij Marina werden gisteren ook afgegraven. “Ik snap niet hoe dat bilgewater in die tank komt”, zegt eigenaar Hugo ter Braake van het watersportbedrijf. “We gebruiken die al tien jaar niet meer. Vermoedelijk is de olie er illegaal in geloosd.”

Toch draait Ter Braake op voor de kosten van de schoonmaakklus. Hoe groot die zijn, is nog onduidelijk. Zeker is dat het voor een groot deel afhangt van de resultaten van de bemonstering. “Het zal een flinke tik zijn”, verwacht woordvoerder Gerben de Jong van het Wetterskip. Ter Braake stuurt de rekening naar zijn verzekeringsmaatschappij. “Die moet het maar uitvechten met het Wetterskip. Dit is niet zo’n mooi begin van het nieuwe jaar.”

Bronnen:
– Leeuwarder Courant (tekst)
– Fotograaf Jirnsum Online
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen