Nieuws no image

Gepubliceerd op 18 december 2004 | door Redactie

0

Firma Roukema verkocht

In 1970 besloten Jappie Sikkema en Hoite de Vries de onderneming van de toenmalige eigenaar, dhr. Roukema, over te nemen. Een sprong in het diepe voor de toen nog respectievelijk 34 en 30 jaar jonge knapen.
Sikkema werkte in die tijd voor de Politie Uitgeverij. Via dit bedrijf kwam hij op een gegeven moment in contact met de eigenaar van jachtcharter Roukema, gelegen achter de UTD aan de polsleatwei in Akkrum. Van Roukema kreeg hij te horen dat de zaak te koop stond. Voor Sikkema was het snel duidelijk; dit kon een schitterende nieuwe uitdaging voor hem zijn. Hij zocht echter nog een kundige en betrouwbare partner. Deze was snel gevonden in de persoon van Hoite de Vries, toen reeds werkzaam in de botenwereld bij de firma Hokwerda.

Roukema, vanaf dat moment ook bekend onder de naam Sikkema & de Vries, maakte een dieptepunt mee in 1982. In dat jaar ging er een “huurder” met op dat moment één van de mooiste jachten (de Veronia) aan de haal. Het schip is nooit teruggevonden. Door deze gebeurtenis werd ’82 een zwaar jaar voor Sikkema en de Vries alsmede voor de eveneens in het bedrijf werkzaam zijnde echtgenotes Hannie en Lineke.
In de ogen van Jappie Sikkema beleefde het bedrijf haar hoogtepunt in 1990 toen de verhuizing naar Jirnsum plaatsvond. Hier werd een grote loods neergezet waarin tevens nieuwbouw zou worden gerealiseerd. Er zijn zo’n 20 jachten gebouwd, deels voor particulieren, deels voor de eigen vloot. Op zijn hoogtepunt bestond deze vloot uit maar liefst 26 jachten. De laatste jaren werd dit aantal bewust teruggebracht met het oog op de verkoop. De oudere schepen werden van de hand gedaan. Op dit moment zitten er nog 12 jachten in de verhuur.

In april van dit jaar werd door de beide families unaniem besloten om het bedrijf in de verkoop te gooien. Via mond-op-mond reclame verspreidde het nieuws zich in rap tempo in de botenbranche. De eerste kandidaat-kopers melden zich al snel. Uiteindelijk bleven er twee serieuze kandidaten over: Henk Hokwerda en een handelaar uit Wartena. Afgelopen week bleek dat Hokwerda de beste papieren had en met hem werd de koop dan ook afgerond.
Onlangs nog kocht Hokwerda het failliete van der Werf en Visser op. Door de beide acquisities is Hokwerda een grote partij geworden in de branche. Overigens is Hokwerda voornemens het bedrijf Roukema met haar gehele vloot te verkopen. Hij wil de daarmee vrijkomende ruimte gebruiken voor uitbreiding van zijn jachthaven.

Nog één jaar zal al het personeel van Roukema in dienst van het bedrijf blijven. Een belangrijke reden hiertoe is het feit dat de vloot voor een groot deel al weer is verhuurd voor de komende zomerperiode. Na dit overgangsjaar kunnen de families Sikkema en de Vries gaan genieten van hun (welverdiende) pensioen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen