VV Irnsum no image

Gepubliceerd op 21 november 2007 | door Redactie

0

Friesch Dagblad Sport maandag 19 nov.

Jirnsum – Met GAVC, Oldeboorn, Warga en Irnsum is de derde klasse A dit seizoen zwanger van ploegen uit Boarnsterhim. Nooit eerder verkeerde het gemeentelijk voetbal op een dergelijk hoog niveau, waarmee de twaalf derby’s dit seizoen extra cachet krijgen. De moeder aller Boarnsterhimster derby’s is die tussen Irnsum en GAVC (Grou). Irnsum-aanvoerder Peter Hottinga: ,,Wy binne grutbrocht mei in gefoel fan haat en niid tsjin Grou.”

Edward Jorna
Irnsum – GAVC, dat betekent ‘arbeiders’ (Irnsum) en ‘directeuren’ in één arena. ,,It binne de moaiste wedstriden fan it jier”, zegt Fons van Steen, oud-speler van Irnsum, nu voetballend in het geel-zwart van de aartsvijand. ,,It moat in wedstriid fan sûne rivaliteit wêze”, vindt Koos van Dijk, nu trainer van GAVC, daarvoor onder meer 23 jaar speler van het eerste elftal van Irnsum.
Gezonde rivaliteit, dat zou het móeten zijn. Vanuit het gezichtspunt van de Grousters is dat het ook wel. Die maken zich niet zo druk om het treffen, al prijkt de derby sinds de komst van Van Dijk wel hoger op het prioriteitenlijstje. Aan de andere kant is de haat echter overal voelbaar. En met haat kan het alle kanten op. Of je vermorzelt de tegenstander of je gooit je eigen glazen in. Op sportpark de Bining in Jirnsum draait het voor de thuisclub deze zondagmiddag op het laatste uit. Zeven keer geel, twee keer rood en – annex daaraan – een 2-3 nederlaag.
De haatgevoelens die de Jirnsumers jegens de Grousters koesteren, slaat naarmate de wedstrijd vordert om in woede richting de scheidsrechter Strampel uit Heerenveen. De weerzin bereikt in de slotminuut zijn climax wanneer de arbiter, die eerder al een buitenspeldoelpunt van GAVC heeft goedgekeurd, niet ziet dat aan de winnende treffer van A-junior Wouter van der Meulen handspel vooraf gaat. ,,Jirnsum – Grou, dat binne net samar wedstriden”, zegt Van Steen. ,,Dizze man koe it net oan.”
De zege van GAVC, een hoogvlieger in 3A, is amper verdiend te noemen. ,,Hiene se de kop derby holden, dan hiene se in punt pakt”, aldus Van Steen. De geboren Jirnsumer werd nooit aangestoken met het ‘anti-GAVC-virus’. Was -ie het wel geweest dan had hij – met een verhuizing naar Grou – nooit de overstap kunnen maken. Hottinga: ,,Us heit en mem seine it al doe’t ik yn de E-pupillen fuotballe: fan Grou moatte jimme winne.”
GAVC-trainer Koos van Dijk is van alle direct betrokkenen de man die de meeste derby’s tussen Irnsum en GAVC meemaakte. ,,Prachtige wedstriden. Mar sûnt Ronald Koeman op it EK fan 1988 nei de winst yn heale finale op Dútslân syn êfterste mei in shirt fan de Dútsers skjinfage is de beleving om de wedstriid hinne wat feroare. Al sil it ien neat mei it oare te krijen hawwe.”
Van Dijk trainde alle vier clubs uit Boarnsterhim die nu in de derde klasse uitkomen. Irnsum is zijn club, maar met GAVC was hij als trainer het succesvolste. De afgelopen twee seizoenen werd hij met de Grousters kampioen en daarom was het hoogst opmerkelijk dat het bestuur onlangs besloot om – zonder navraag toe doen bij de spelers – het contract met de trainer niet te verlengen. Van Dijk: ,,Se fûnen dat oan in trener in hâldberens fan trije jier sit.” Na een mini-opstandje bij de spelers en een goed gesprek tussen bestuur en trainer werd van het ingenomen standpunt afgestapt. ,,Ik bin Koos van Dijk. Ik bin al 32 troud en kin de frou noch altiten prikkelje.”
Prikkelen deed het gisteren ook bij de spelers van Jirnsum. ,,Wy hawwe net fan GAVC mar fan de skiedsrjochter ferlern”, vindt Hottinga. ,,Mar ach, moarn de hiele dei frij. Dat it soe jûn wol ris let wurde kinne.”
Irnsum – GAVC 2-3 (0-1). 30. Rienk Wim Braaksma 0-1, 65. Theo Terra 1-1, 70. Paul de Vries 1-2, 75. Terra 2-2, 90. Wouter van der Meulen 2-3. Scheidsrechter: J. H. Strampel (Heerenveen). Geel: Cor Dijkstra, Alex Dijkstra en Peter Hottinga (allen Irnsum). Rood: Martin Hiemstra en Iwan de Jong (beiden Irnsum, beiden twee keer geel).
 

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen