Nieuws no image

Gepubliceerd op 2 mei 2002 | door Redactie

0

Friese vlag ontworpen door Jirnsumers?

Zo zou hier een familie De Zee hebben gewoond die in het jaar 1895 als eerste de vlag voor Frieland introduceerde. Rond 1897 werd deze vanuit handelsoogpunt geproduceerd door de firma De Leeuw & De Zee, eveneens gevestigd in Jirnsum. Dhr. Sj. de Zee zou bij het ontwerpen van de vlag geïnspireerd zijn door een historische tekening van een wapen welke hij had gevonden in een boek geschreven door Hamconius (1620). Hamconius ontleende het in zijn boek beschreven wapen weer aan het werk van Suffridius Petrus (1527-1597), de eerste echte historicus van Friesland. Het wapen had een blauwe achtergrond met daarop drie zilveren stroken. Op deze stroken stonden zeven “waterlily-leaves” oftewel pompeblêdden. Het aantal zeven symboliseert hier de “Seven Frisian Sea-lands” waaruit Friesland is opgebouwd.

Bovenstaande is een fragment uit één van de verhalen die de geschiedenis van de Friese vlag beschrijven. Wanneer u de moeite neemt onze bronnen (zie onder) nader te bestuderen dan vindt u andere theorieën waarin met geen woord over Jirnsum of Irnsum wordt gerept. Wat wel vaststaat is dat in 1957 de vlag door de Staten van Fryslân aan de Koningin ter bevestiging is aangeboden. De officiële omschrijving van de Friese vlag luidt: Een vlag van zeven schuine banen van gelijke breedte, afwisselend kobaltblauw en wit; de middenlijn van de middelste baan beginnende boven aan de broekzijde en gaande van hoek tot hoek; de witte banen beladen met zeven scharlakenrode plompe bladeren loodrecht op de as van de baan staande en geplaatst 2:3:2.

Heeft u bewijzen dat de Friese vlag iets met het dorp Jirnsum of Jirnsumers te maken heeft, laat het ons dan hier weten.

Bronnen:
http://www.members.tripod.com/~redbad/flag.html
http://www.Fryslan-online.nl
De Fryske Flagge, in It Beaken (Tydskrift fan de Fryske Akademy), April 1956.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen