Nieuws no image

Gepubliceerd op 23 april 2003 | door Redactie

0

Geslaagd uitje ANBO en F.C. de Jirnsumer Kat

Het is altijd weer verrassend om te zien hoeveel watersportgebonden bedrijven er in Jirnsum, gezien vanaf de Boarnskant, gevestigd zijn. Voordat de rondvaartboot “De Waterpoort” uit Sneek om 9.00 uur vanaf de Wide Steech van start ging en voordat men aan het watersport-industrieterrein voorbij voer, viel er bij sommige vaargasten iets van weemoed te bespeuren. Verwacht werd n.l. dat deze dag de skyline van Jirnsum, een verandering zou ondergaan en dat ’s avonds bij thuiskomst een oude, omvangrijke en inmiddels holle, doch vanaf het water beeldbepalende wilgenboom, geveld zou zijn. ’s Morgens bij het losgooien van de trossen stond deze aloude, vertrouwde wachter nog te pronken met haar ontluikende groen…….


Het reisdoel van deze seniorenreis was geheim gehouden. Bij de afslag Aldskou leek het er even op dat, evenals in 2001, koers gezet zou worden naar de Zuidwesthoek. Onder het genot van koffie met gebak en op de vrolijke klanken van “Twee reebruine ogen” en andere populaire meezingers, ging het richting Terherne. Niet door de sluizen deze keer, maar linksaf door de Zandsloot via het Deel (met onderweg langs de karakteristieke molen, het industrieterrein en fraaie buitenwijken), door de Engelenvaart langs Heerenveen.

Tijdens de koffietafel werd er, behalve van de welvoorziene dis, genoten van de omgeving; de tocht voerde verder over de Tjonger, met aan weerszijden natuurgebieden, rietvelden, oude verveenderijen met recreatieve onderkomens. Via de Christiaansloot en de tweeling(watersport)dorpen Delfstrahuizen/Echtenerbrug, kwam het Tjeukemeer met de kunstmatig aangelegde eilandjes in zicht.

Wat is het trouwens een kunstwerk, de brede vierbaansweg – de A6 – met brug, door het Tjeukemeer. Door deze brug koerste “De Waterpoort” met haar Jirnsumer gasten via de Follegasloot, de Grote Brekken en Spannenburg met zijn telecom-toren en het drinkwater pompstation, naar het meer druk bevaren water van de Koevorde. Ook door het recreatieve verkeer als zeilboten, kruisers en jachten was het merkbaar dat de omgeving van het watersportdorp Langweer nabij was.

Over kunstwerken gesproken: wat een belevenis; varen over het aquaduct bij “Top en Twel” boven de drukke A-7, de toegang tot het Sneekermeer. Door de krachtige oostenwind was het spectaculair om te zien welke toeren o.a. surfers moesten uitvoeren om staande te blijven op hun plank. Ook zeilboten moesten alle zeilen bijzetten om in de koers en buiten de vaargeul te blijven, hetgeen een onfortuinlijke zeiler niet lukte en in aanvaring kwam met een vrachtboot.

Nadat de Terhernster sluizen waren gepasseerd kwam Jirnsum weer in zicht. De varensgasten hoefden zich geen moment te vervelen; er was genoeg ruimte om zo nu en dan de benen te strekken of zelfs even voor “de beentjes van de vloer”, muzikaal aangespoord door het “Senioren-trio”. Hoewel op de apparatuur aangegeven wordt dat dit trio Nes-Akkrum als thuishaven heeft, spelen de twee Jirnsumer accordeonisten Marten Dijkstra en Mien de Jong “net swak by”. Ze waren ook deze dag een welkome en gezellige aanvulling. Behalve aan dit Senioren-trio is uiteraard dank verschuldigd aan de organisatoren, de ANBO en de voormalige Merkekommisje.

Bij aankomst aan de steiger bij de Wide Steech, waar de Pompeblêdenvlag de opvarenden als een vrolijk welkom-thuis tegemoet wapperde, bleek dat de oude, deels over het Boarnwater hangende boom achter de “Fabrykshuzen”inderdaad verdwenen was. Het was nog slechts een kale stam die wachtte tot ook hij definitief geveld zou worden.

P&S.P-G.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen