Nieuws

Gepubliceerd op 13 december 2016 | door Redactie

0

Herinrichting centrum volgend jaar van start

De herinrichting van het centrum moet volgend jaar van start gaan. Dat schrijft de werkgroep Wonen en Leefomgeving in haar terug- en vooruitblik, die u hieronder kunt lezen.

Samen maken we wonen in Jirnsum nòg leuker!

Nu het einde van het jaar nadert, blikt de werkgroep Wonen en Leefomgeving uit Jirnsum graag met u terug op onze activiteiten in 2016. En we kijken alvast vooruit op de plannen voor 2017! We hebben in het afgelopen jaar bepaald niet stil gezeten. Onze drie speerpunten zijn het optimaliseren en uitvoeren van het Centrumplan, de verlichting in het dorp en het behoud van de Hervormde Kerk.

Centrumplan

Een aantal jaar geleden is er door dorpsbewoners in samenwerking met de Gemeente Boarnsterhim een prachtig plan gemaakt voor de herinrichting van het centrum van Jirnsum. Door omstandigheden is dit plan op de plank blijven liggen, maar nu blijkt de tijd te dringen! De Gemeente Leeuwarden heeft aangegeven dat we, als we nog iets met het plan willen, in 2017 aan de slag moeten. Dit heeft de werkgroep Wonen en Leefomgeving opgepakt. Tijdens brainstormsessies met elkaar en tijdens inspiratiewandelingen met dorpsbewoners zijn ideeën opgedaan voor optimalisatie van het Centrumplan. De Gemeente Leeuwarden heeft zich hierover gebogen en heeft met verschillende deskundigen het bestaande plan aangepast aan de ideeën en eisen van nu. En niet alleen het centrum krijgt een nieuwe look, ook de entrees van het dorp krijgen een opknapbeurt! De Gemeente heeft het vernieuwde plan aan de werkgroep laten zien. Wat ons betreft ziet het er veelbelovend uit! Met de opmerkingen die we nog hadden, is de Gemeente weer naar de tekentafel gegaan. Zodra de opmerkingen zijn verwerkt, gaan we het plan ook voorleggen aan de bewoners van Jirnsum tijdens een bewonersavond (voorlopig ingepland op donderdag 26 januari).

Verlichting

Een doorn in het oog van de werkgroep Wonen en Leefomgeving is de verlichting in ons dorp. Er staan veel verschillende typen lantaarnpalen en sommigen zijn stuk, staan scheef of werken niet meer. We hebben inmiddels een contactpersoon bij de Gemeente Leeuwarden met wie we dit gaan bespreken. In het kader van duurzaamheid gaan we ook voorleggen dat ledverlichting misschien een goede optie is. Naast deze plannen, loopt onze betrokkenheid bij een project van de Gemeente Leeuwarden: Het donker belicht. Je hebt hierover in de brievenbus een folder van de Gemeente ontvangen. Op vraag van de Gemeente zijn wij deze zomer (o.a. tijdens de inspiratiewandelingen) met een plattegrond door het dorp gelopen en hebben we aangegeven waar volgens ons lantaarnpalen weg kunnen en waar ze moeten blijven staan om de situatie veilig te houden. Als proef heeft de Gemeente deze lantaarnpalen nu uitgezet. Worden ze niet gemist? Dan worden deze palen weggehaald. Mis je een lantaarnpaal wel? Dan kun je reageren via www.leeuwarden.nl/verlichting of 13 december naar de inloopavond komen. De Gemeente stuurt hiervoor een uitnodiging.

Behoud Hervormde kerk

De Hervormde kerk is onderdeel van de skyline van ons dorp en een prachtig gebouw met een interessante historie. Wat het dorp betreft moet dit niet verloren gaan. In 2016 zijn we begonnen met een eerste verkenning voor behoud en een andere bestemming voor deze mooie kerk. Toen er een koper voor de kerk leek te zijn, hebben we dit speerpunt op een laag pitje gezet. Op dit moment is bekend dat de plannen en de koop van de kerk niet doorgaan. En dus zetten wij het speerpunt weer op onze agenda en hopen we snel in gesprek te gaan met de betrokkenen.

Maar er is meer… Naast deze drie speerpunten, zijn we op dit moment ook in gesprek met de Welstandscommissie van de Gemeente Leeuwarden en denken we na over de duurzaamheid in ons dorp: het lijkt ons fantastisch om een energiecoöperatie op te richten. Dit laatste plan staat nog in de kinderschoenen. In 2017 gaan we ons verder verdiepen in de mogelijkheden. Wordt vervolgd! De gesprekken met de Welstandscommissie zijn concreter. Zij willen met ons en alle dorpsbewoners bespreken welke uitstraling we voor het dorp willen (m.b.t. woningen en gebouwen) en hoe we deze uitstraling willen behouden. De uitnodiging met verdere uitleg volgt via de Welstandscommissie. De bewonersbijeenkomst staat voorlopig gepland op dinsdag 31 januari.

Alle belangrijke data op een rijtje

Uw mening over het thema Wonen en Leefomgeving in Jirnsum horen wij heel graag! Daarom nodigen we u uit voor een aantal bewonersbijeenkomsten. De details over inhoud, tijd en locatie volgen.

 • 13 december: inspraakavond i.h.k.v. ‘Het donker belicht’
 • 26 januari (voorlopig): bewonersavond Centrumplan
 • 31 januari (voorlopig): inspraakavond Welstandscommissie
 • 28 februari (voorlopig): vervolg Welstandscommissie (presentatieresultaten)

De werkgroep Wonen en Leefomgeving wenst je prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar! Anne Sollie, Bartele Kramer, Guusta Elzinga, Hans van Reenen, Mariska Bergsma, Sarah van der Meer, Wiep Bleeker en Willemke van der Meer
Back to Top ↑
 • Lid worden?

  Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

  Ja, ik word lid!

 • Aankomende evenementen

 • Nieuws van de verenigingen