Hoog bezoek n.a.v. verkiezingen!
De wethouder vroeg de leerlingen hoeveel burgers er woonden in Boarnsterhim. Dat bleken er 17.000 te zijn. En hoeveel leden zitten er in de staten? 43.
De wethouder vertelde dat zij (om het simpel te zeggen) de zorg had over jong en oud en ruimtelijke ordening en dat de twee andere wethouders weer andere zaken hadden.
Sabina Rietveld. Wie is zij?Zij is de voorzitter van de jongerenraad.( PvdA op de 18e plaats). Een spannende dag voor haar, want ze wil graag genoeg stemmen. Met 1600 stemmen heeft ze genoeg. Vanavond weet ze meer.
Straks meer over Sabina Rietveld. Eerst komt de wethouder aan het woord.
De wethouder vertelde dat zij straks mee ging helpen in het stembureau. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.
Thijs de Jong vertelde dat zijn vader op dit moment in het kattehûs zit om kiezers te helpen. Hij zit nl. ook in de politiek.
Samuël Ekhart: Maar hoe zit dat dan met dat kaartje?
Wethouder: Iedereen van 18 jaar en ouder en die Nederlander is, mag stemmen. Dan krijg je thuis een kaartje en dat neem je mee naar het stembureau.
Wethouder: En wie weet wat er gebeurt als je niet stemt?
Jeffrey van der Meulen: Dan gaat het naar de winnende partij.
Wethouder: Vroeger kreeg je straf als je niet stemde. De politie kwam dan bij je langs.
De wethouder vervolgt; eigenlijks is het zo, er gebeurt iets en er gebeurt niets. We krijgen dan te maken met de kiesdrempel. Je laat het aan het lot over wat er met je stem gebeurt. Best moeilijke kost zo nu en dan voor de leerlingen, maar de wethouder weet het goed te verwoorden voor de kinderen.
Thijs de Jong: Maar als je nu pas om 10 uur ’s avonds thuis bent, dan kun je niet meer stemmen.
Wethouder: in dat geval geef je iemand een volmacht, een handtekening om je stem uit te brengen. Dat mogen er maar twee zijn en niet achttien!
Wethouder: Hoe vaak mag je stemmen?
Berend Riemersma: Om de vier jaar.
Wethouder: en de gemeenteraad?
Wilko Odinga: Om de twee jaar?
Wethouder: nee, om de vier jaar, anders krijg je het wel heel druk. Vorig jaar was er ruzie in het kabinet en in dat geval moet je opnieuw stemmen. Wie was toen de grootste partij?
Jeffrey van der Meulen: De PvdA
Wethouder: Dat zouden ze willen. Nee, dat was het CDA.
Wethouder: en nu spelen we een echte gemeenteraad na. (Iedereen gaat rechtop zitten). Wat zijn jullie wensen voor jullie dorp?
Yvette Woltman: Meer groen dicht bij de dorp.
Femke Meuwese: Ruimte voor de dieren en er veel beter op passen.
Jeffrey van der Meulen en Lars Bron: Voetbalvelden.
Samuël Ekhart: Ik vind dat die huizen wegmoeten.
Thijs de Jong: Ik wil een groot winkelcentrum in Jirnsum.
Wethouder: En wat wil je daar dan kopen?
Thijs de Jong: Warhammers, kleding, dvd’s en spelletjes.
Wethouder: Ja, dat heb je niet in Jirnsum.
Lammert Brouwer: Stukje bos erbij en huizen weg.
Sjouke Dijkstra: Een crossbaan.
Wethouder: Hoe kun je ervoor zorgen dat je plannen gerealiseerd worden?
Danny Stoker: Demonstreren voor je plannen. Hij geeft een uitzetting hoe en wat en de wethouder zegt: Jij kunt zo de politiek in!
De raadsvergadering wordt zo enthousiast, de wethouder moet zo nu en dan ingrijpen, dat gebeurt ook in een echte raadsvergadering. De leerlingen vinden het reuze interessant.
Berend Riemersma: Er zijn veel te weinig speelplaatsen in Jirnsum.
Thijs de Jong: Kunnen we niet met onze klas naar de gemeente toe om te praten? Hij wil anders ook zelf wel gaan en Berend wil wel mee.
Wethouder: Jullie hebben veel ideeën en in heel veel landen kunnen de mensen hun ideeën en klachten niet kwijt. Hier kan dat wel. En voor jongeren hebben we zelfs een speciale afdeling en dat is de jongerenraad en daarvoor geef ik nu het woord aan Sabina Rietveld.
Sabina: Wat kun je nu doen aan al deze klachten. Je kunt thuis praten over de politieke partijen. Wie besteedt er tijd en geld aan jongeren. Via de web-site en folders van verschillende politieke partijen kun je daar wel achter komen.
Ik vond dat er nog te weinig voor jongeren werd gedaan en daarom heb ik de jongerenraad opgericht. Ik ben de voorzitter en wij willen graag horen van de jeugd of er klachten of ideeën zijn. Wij kunnen daar aandacht aan besteden.
Vanaf 12 jaar kun je je aanmelden bij de jongerenraad.
Thijs de Jong en Berend Riemersma: Dan gaan wij daarin!
Sjouke Dijkstra: Ik ook, oh nee, straks lijk ik ook nog op Balkenende. (Hij ziet er toch maar vanaf.)
Sabina Rietveld: Je kunt je aanmelden op mijn website (er is ook een gastenboek) bij WWW.Bliqsem.nl.
Danny Stoker: Juf, zal ik de computer opstarten? En ook Tessa Haringsma, Femke Meuwese en Yvette Woltman snellen naar de computer om de site op te zoeken.
Sabina Rietveld legt de leerlingen uit hoe de site werkt.
Speeltuinen in de dorpen is een project van de jongerenraad en huisvesting voor oudere jongen, maar ook bushokjes. Hoe kun je die zo mooi mogelijk oppimpen?
Samuël Ekhart: Ik zou geen glas in de bushokjes doen. Bij mijn pake en beppe hebben ze het hele bushokje vernield.
Yvette Woltman: Steen is veel beter.
Er wordt druk gediscussieerd. De hoge brug in Jirnsum komt ruimschoots aan bod. Graffiti is vast mooi op een bushokje.
Verder blijkt dat dieren beter verzorgen bij meisjes erg favoriet is en de jongens hebben meer op met meer voetbalvelden. Kortom; ideeën genoeg.
Thijs de Jong zit ondertussen de site in te vullen met zijn eerste klacht: het schoolplein aanpakken, waar grote plassen water op blijven liggen.
En uur later zit de tijd erop en iedereen geeft de wethouder en Sabina Rietveld een hand en bedankt voor het leerzame uurtje.
Sabina Rietveld: Geweldig, zo goed hebben de leerlingen opgelet. Ik heb dat wel anders meegemaakt.
En daarmee werd deze leerzame ochtend beëindigd.