VV Irnsum no image

Gepubliceerd op 16 april 2004 | door Redactie

0

Irnsum kampioen! Of toch niet…….

Een ploeg die Irnsum de laatste jaren al vaker tegen was gekomen. Van de vijf onderlinge ontmoetingen had het vlaggenschip er drie weten te winnen en stond het doelsaldo op 9-9. Echter wist Boarn de laatste twee ontmoetingen in haar voordeel te beslechten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, net als twee gele kaarten voor 1 rode telt.

Zoals iedereen van te voren al aan had zien komen was het weer niet echt gunstig gestemd. Een straffe wind stond over het veld. Ook al had Piet Paulusma tropische temperaturen voorspeld en werd de wedstrijd midden juli gespeeld. Een wedstrijd tegen Oldeboorn is na de WOII niet meer gespeeld onder gunstige omstandigheden. Maar voordat dit een verslag over de klimatologische omstandigheden in Europa wordt, snel weer terug naar het wedstrijdverslag.

De leidsman was bekend bij menig 1e elftalspeler. Sinds kort namelijk woonachtig in Raerd, het voorportaal van Irnsum, een dorp wat reeds talloze potentiële talenten heeft voortgebracht. En ook deze man had talent. Hij floot een bijna foutloze wedstrijd. Natuurlijk waren er dubieuze beslissingen en kan de beste man niet 90 minuten lang consequent fluiten. In ieder geval deed hij het naar behoren en volgens ingewijden van het 1e, was hij of zijn vriendin wel een lekker ding. Wie nou precies bedoeld werd is tot op heden nog niet duidelijk. Misschien weet Sissy Hellinga hier meer van.

De opstelling van Irnsum kende wederom weer enkele veranderingen t.o.v. de voorgaande wedstrijden. Dit in verband met de totaal onnodige en overbodige aantal kaarten die de spelers inmiddels hebben weten te verzamelen. Het gerucht gaat zelfs dat B. van Dijk een clubrecord heeft gevestigd met 6 gele kaarten (waarvan 2 omgezet in rood) in 11 wedstrijden. Een prestatie op zich natuurlijk. De Fair-Play Cup kunnen we dan ook wel op onze buik schrijven.

De wedstrijd begon met René Kahn onder de lat, de verdediging werd geleid door de ervaren Jones met aan zijn zijde Keltizt en de Broeders P. en G. Siesling. Het middenveld werd gevormd door AB, die Lange, JRHD en Sissy Hellinga (mag het ietsje minder a.u.b). Voorin mochten Hool P. en Terrarist trachten het de Boarnster defensie zo lastig mogelijk te maken.

Op de één of andere manier leeft Oldeboorn enorm naar deze ontmoeting toe. Blijkbaar voelen zij zich ondergeschikt gesteld aan het superieure Irnsum en willen dit gevoel recht zetten in de onderlinge voetbalconfrontatie. Of misschien wilde zij Kootz wel overtuigen, dat hij hiermee een goede keus heeft gemaakt. Dit bleek meteen al in het begin van de wedstrijd. Een feller Oldeboorn had vanaf de eerste minuut een overwicht op het doel van René Kahn. Gesteund door een felle rugwind werden de eerste schoten uit de tweede lijn geproduceerd.

De eerste schoten werden nog keurig gepareerd, toch moest René Kahn uiteindelijk bezwijken op een schot van Douwe-Hein Akkerman, die vrije doortocht had na te laat “stappen” (niet op zaterdagavond) van broeder G. 0-1. Ook Jones liet deze bal over zich heen lopen en kon daarom broeder G. niet meer steunen. Rene Kahn moest de zorg alleen op zich nemen en kon het gevecht met de man met de stijve linker niet aan. Wakker geschud door dit tegendoelpunt begon Irnsum, onder aanvoering van die Lange, te tegenaanval. Er werd een keurig aanval opgezet. Die Lange stuurde Terrarist de hoek in, deze kapte zeer technisch zijn man uit en wist een perfecte voorzet te versturen op het hoofd van de doorgelopen die Lange. Deze kopte de bal diagonaal achter de doelman 1-1!.

Enkele minuten later was het na een opeenstapeling van fouten alweer 1-2. Totaal onnodig kwam de bal na tal van misverstanden, verkeerde keuzes en andere ongelukkigheden voor de voeten van B.P. Kleefstra die hard en droog de bal tegen de touwen schoot. Het zal wel aan zijn naam gelegen hebben, dat hij wel met de bal overweg kon.

Dat het een doelpuntrijk duel kon worden werd in de volgende minuut wel duidelijk. Eerst was het Hool P. die de bal niet over de doellijn kon krijgen en in de rebound wist Jones met al zijn routine de verdediger op de lijn niet te passeren. Doordat het spel op en neer golfde werd er veel kracht geëist van de fysieke gesteldheid van de spelers. Dit vergde al vroegtijdig het eerste slachtoffer. Sissy Hellinga moest het veld verlaten met een hamstringblessure, voor hem in de plek van Roschy “Bafana Bafana”. Sissy’s fysieke gesteldheid liet voor de verandering weer eens te wensen over. Wij zijn van mening dat deze ongespierde vetbolus maar eens wat aan fitness moet gaan doen.

Met een verdiende 1-2 achterstand werd na 45 minuten de kleedkamer opgezocht. In het programmaboekje stond vermeld dat Kootz, bij verlies van Irnsum, zijn gewicht in bier zou uitbetalen (en Koos heeft aardig wat kilo’s erbij gekregen sinds hij niet meer actief speler is). Kootz valt in dat opzicht niet uit de toon in verhouding met de algehele bevolking van Nederland. Een welvaartsbuikje hoort er nou eenmaal bij, verkondigt menig Nederlander (met een welvaartsbuikje), maar dit even terzijde.

Overigens was het voor een ieder wel duidelijk dat de motivatie van de begeleiding in de eerste helft vele malen groter was geweest dan die van de spelers (misschien had dit met de belofte van Kootz te maken). Onder het genot van een natje werd in de kantine geconcludeerd dat er te ruim werd gedekt (of niet), dat er te weinig beweging was op het middenveld en dat de spelers voorin weinig goeds hebben kunnen doen uitrichten. M.a.w. het was erg slecht.

De toch al niet fit aan de wedstrijd begonnen Broeder P. moest geblesseerd in de luxe kleedaccommodatie achterblijven. Hij kon zich alvast vermaken in het nieuw aangeschafte bubbelbad. Het gerucht gaat dat dit (samen met de aanleg van enkele spiegels, kaptafels en extra stopcontacten) te maken heeft met het aankomende damesteam. Zijn vervanger was Kooi. De wind nam aan, het was frisjes langs de kant en bier in de kantine. Je moet toch wat.

Onder luide aanmoedigingen van de harde kern van de J-side werd vurig gezocht naar de gelijkmaker. De spelers bleken te beseffen dat er meer mogelijk was tegen dit Oldeboorn en dat de komst van de trouwe supporters beloond moest worden met minimaal een goede inzet. Dit resulteerde al snel in enkele kansen voor Irnsum. Zo was het Keltizt die van dichtbij overschoot na een pass van AB door het hart van de verdediging. Uiteindelijk was het een voorzet van JRHD die door de wind gedragen over de keeper in de verre hoek verdween, 2-2!

Irnsum werd feller en Oldeboorn moest regelmatig aan de noodrem trekken wat ze op enkele gele kaarten kwam te staan. Het wachten was op de 3-2, echter geheel tegen de verhouding van de tweede helft in kwam Oldeboorn d.m.v. een counter op 2-3. Een mentaal zeer zware klap, bleek achteraf. Irnsum geloofde er niet meer in en de achterstand werd zelfs vergroot tot 2-4 door een knap schot van Syte Veenstra op een afvallende bal na een corner.
In blessuretijd wist Irnsum er nog een slotoffensief uit te persen. Het was Terrarist die de achterstand verkleinde tot 3-4. In de allerlaatste seconde was Irnsum via een scrimmage voor de goal nog dichtbij de gelijkmaker maar het nodige geluk ontbrak. Dat Oldeboorn het doel hierna schoon wist te houden lijkt niet vreemd met drie huismannen in de verdediging…..
Achteraf bekeken een terechte uitslag. De stemming in de kantine was na afloop erg mat. Met een draaiend rad werd gepoogd de mensen op te fleuren. Dit lukte alleen bij een klein groepje mensen, namelijk de winnaars. Er werden minder prijzen verloot dan het aantal kaarten dat er dit seizoen aan de kant van het vlaggenschip gevallen zijn. Advies: iets meer op de bal letten dan de op de tegenstander. Of blokken, net als een verdediger bij korfbal. Ja, in welk gehucht wordt die sport ook al weer beoefend? Heel apart.

Achteraf werd geconstateerd dat er tegen Oldeboorn meer in had gezeten dan deze nederlaag. Daar kwam nog bij dat de ploegen onderaan de ranglijst wel punten wisten te pakken. De laatste wedstrijden zal dus met een andere instellingen moeten worden benaderd willen we de nacompetitie ontlopen.

Beterschap boys,

Smickey D. / KingRahman
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen