Jeugd bezoekt Jirnsumer bioboer
Jacob van der Hoek nam samen met zijn vrouw het bedrijf in 1990 over van zijn schoonouders. Daarvoor was hij zeven jaar in dienst van zijn schoonvader. Vanaf het moment van overname is hij meteen bioboer geworden. De reden dat Van der Hoek het bedrijf op deze wijze voert is niet zomaar uit de lucht komen vallen.
De oorsprong van deze bewuste keuze ligt in het land Burkina Faso, het voormalige Oppervolta. Dat ligt in Afrika. Van der Hoek en zijn vrouw zijn daar in de periode 1980-1983 geweest. Ze leerden daar de lokale bevolking om te gaan met het bewerken van land. Met uiterst eenvoudige middelen werden stukken land vruchtbaar gemaakt. Dit gebeurde uiteraard op een natuurlijke wijze, zodat grond en water ‘gezond’ bleven.
Ook leerden ze een deel van de plaatselijke bevolking hoe je de koeien moest melken. De melk kon vervolgens worden gebruikt voor eigen consumptie. En dat was nieuw voor de Afrikanen, want daarvoor kregen ze de melk altijd ‘uitgereikt’ door de overheid. Dat je koeien ook kon melken was nog nooit in ze opgekomen.
Van der Hoek heeft veel geleerd van deze periode en uit het toen ontstane idealisme is hij bij aankomst in Friesland bioboer geworden. Dit verhaal werd de kinderen op een boeiende wijze verteld. Ook leerde hij de kinderen over de vele verschillen tussen een bioboer en een ‘gewone’ boer. En over het feit dat je niet zomaar bioboer wordt en blijft.
Deze verhalen en een rondleiding door het bedrijf werden door de jeugdige bezoekers als zeer interessant ervaren. Er werden vele vragen op Van der Hoek afgevuurd en later kon men proeven aan een echt glas ecologische melk. Vers van de pers, maar nog wel zonder Eko-keurmerk. Maar dat deerde de jeugdigen niet.

In het hooi verteld Jacob van der Hoek over zijn biologisch bedrijf

Jacob van der Hoek (geheel links) geeft een rondleiding