Nieuws

Gepubliceerd op 5 januari 2016 | door Redactie

0

Jirnsum glibbert en glijdt

Code Rood waarschuwt het KNMI, zie ik op mijn telefoon. Als ik beneden kom, staat er een dikke laag ijzel op de ruiten. De krant is er ook nog niet. Logisch, want buiten is het spekglad. Het krabben van het autoraam duurt een eeuwigheid. Gelukkig kan ik ook thuis werken. Want zoals het KNMI zegt, en ik ook met eigen ogen zie: het is eigenlijk niet verantwoord om de weg op te gaan. Vele Jirnsumers nemen het advies van het KNMI ter harte, want ik zie weinig leven op straat. De Terp is een ijsbaan.

ijzel op raam

 

Hoe zou het in de rest van het dorp zijn? Ik vraag het in een whats-app groep. “Hier op de Himdyk is het een drama. En de Dekemastraat ook”. “De Gravinnewei is ook spekglad”. “De Douwemastraat is te doen, hoorde dat de Grousterdyk en de snelweg richting Heerenveen gaat”. De Rijksweg en de weg naar Reduzum schijnen ook goed te doen te zijn.

Toch blijven de scholen vandaag dicht, en ook de peutertjes kunnen niet komen spelen vandaag. De kinderen zien er de lol vast wel van in. Lekker een dagje vrij! Als het licht wordt zie ik al een paar durfals lekker glibberen en glijden over straat. De ouders van Jip zijn wel heel vindingrijk, zij hebben hem de schaatsen onder geboden en laten hem lekker oefenen met een stoeltje op het plein voor de katholieke kerk.

jip2

foto: Aaltje de Jonge

De werkzaamheden aan de Sylsbrêge gaan wel gewoon door. Al hebben de werklui ook de nodige problemen. Ze proberen met een lasapparaat het heiblok te ontdooien.

heiblok

Foto: Wieke van den Akker

Inmiddels is het half tien. Pake en Oma durven het aan om de kinderen op te halen. Voorzichtig stappen ze over straat, maar ze komen veilig aan. En daar komt ook de krantenbezorger aan! Ik kan aan het werk. Eerst maar een kopje thee zetten…

pake en oma
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen