Jirnsum historisch op de kaart
Van idee naar een boekje
Twee jaar geleden waren vrienden Ronald de Haan, Robert Nugteren en Bas Blaauw in het scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ze waren daar zo onder de indruk van de geschiedenis dat ze dachten ‘is dit in Jirnsum ook zo het geval?’. Ze gingen op onderzoek uit en kwamen zo bij Symen Schoustra terecht. Symen weet echt bijna alles over de historie van Jirnsum (=Irnsum/Eernum). Symen was ook enthousiast en zo werd het idee voor een wandelboekje geboren. Eigenlijk liep het idee een beetje uit de klauwen. Waar ze eerst dachten aan een paar A4-tjes werd het uiteindelijk een echt boekje. Een boekje om trots op te zijn. In het boekje staan in totaal 3 wandelroutes Noord, Midden en Zuid. Achterin het boekje staat het overzicht van Jirnsum met de routes.
Jirnsum heeft behoorlijk veel historie. In 1966 was het helaas een historisch dieptepunt omdat toen de Katholieke Kerk werd neergehaald. Overigens voor Jirnsum wel een hoogtepunt vanwege de vele aandacht in de pers. Maar gelukkig heeft Jirnsum nog wel iets bewaard uit 1672, nl. het houten beeldje uit de Hervormde Kerk, waarschijnlijk afkomstig uit de voormalige Mauritius Kerk. Verder noemde Symen nog even de belangrijkste kenmerken van het dorp:
– de Boarn (vroeger een belangrijke laad- en losplek bij de Opslach)
– multi re-li historie (Jirnsum had 5 kerken!!)
– knooppunten N-Z (de rijksstraatweg naar Overijssel)
– trefpunt (Oude Schouw, De Bruin)
– Renteniershuizen
– beroemde inwoners
Dat Jirnsum nogal wat beroemde inwoners had liet Symen zien op het scherm. Daarbij maakte hij onderscheid tussen beroemde personen (waaronder Atje Keulen Deelstra en Sjouke de Zee) en Historische dorpsfiguren. Aan de hand van oude foto’s liet Symen zien dat Jirnsum vroeger overtuinen had en dat er op het huidige kerkhof de Mauritiuskerk stond.
Gratis boekje voor Jirnsumers
Stichting Molehiem heeft een financiële bijdrage gegeven voor dit initiatief waardoor het mogelijk is dat alle Jirnsumers een gratis exemplaar ontvangen. Het boekje wordt nog voor Sinterklaas huis-aan-huis bezorgd. Ook heeft het Plaatselijk Belang een bijdrage gegeven voor dit initiatief. Het boekje kan ook worden aangeschaft via www.irnsum.nl (kosten 10 euro). Op deze site staat ook het overzicht van de drie routes met de hoogtepunten en uitleg.
Uitreiking 1e exemplaar
Helaas kon Lutz Jacobi niet aanwezig zijn daarom werd het eerste exemplaar van het wandelboekje overhandigd aan Eric Peereboom, voorzitter van het Plaatselijk Belang Irnsum. Eric zegt met trots blij te zijn met dit initiatief en spreekt zijn waardering uit naar de initiatiefnemers.
Grytsje Kingma – lied ‘Earme Antsje’
Symen Schoustra en Grytsje Kingma kenden elkaar al langer. Symen is gek van historie en Grytsje van zingen en gitaarspelen. Zo ontstond het idee om een lied te schrijven over een oud-Jirnsumer Antsje Boersma (1847-1919) ook wel Earme Antsje genoemd. Het lied gaat over de liefde die niet meer mocht. Na het overlijden van haar ouders bleef de jongste dochter Antje alleen achter in het grote huis. Zij was ongetrouwd, omdat ze geen man uit dezelfde boerenstand had gevonden. Antje Baukes Boersma begon een relatie met schilder en kunstenaar Pieter Tjerks Oosterwal, die tegenover haar woonde. Een huwelijk werd haar door de familie verboden vanwege het standsverschil. Daarom noemden de dorpelingen haar medelijdend Earme Antsje. In werkelijkheid was ze de rijkste inwoner van Jirnsum!! Gisteravond was het dus de primeur en bracht Grytsje een ode aan deze ‘beroemde’ inwoner die haar tijd ver vooruit was. Meer info over Grytsje Kingma: www.grytsjekingma.nl
Nieuwe dorpswapen
Op deze avond werd ook het hernieuwde dorpswapen met dorpslogan gepresenteerd. De kleuren van het nieuwe dorpswapen symboliseren het volgende: Rood= Gemeente Rauwerderhem
Blauw= Klaverkruis (het Mauritiuskruis)
Zilver=Baan van kronkelend water
In het nieuwe dorpswapen is het wapen gecombineerd met de naam van het dorp en de in 2013 bedachte dorpslogan: Dorp aan de rivier/Doarp oan de rivier. Het nieuwe dorpswapen werd door Symen overhandigd aan Plaatselijk Belang voorzitter Eric Peereboom. Eric was zeer blij met dit nieuwe dorpswapen en zal hiervoor een mooi plekje bedenken. Tevens zal hij met de Gemeente Leeuwarden in gesprek over het wapen bij de entree’s van Jirnsum. Het dorpswapen zal zoveel mogelijk doorgevoerd worden in Jirnsum (website Jirnsum Online, PBI, Stim etc). Het logo kan desgewenst opgevraagd worden via Symen Schoustra historie@jirnsum.nl
Historisch Centrum Leeuwarden
Tot slot sprak Alexander Tuinhout van het HCL over het gemeentearchief. Dit archief gaat terug tot 1600 waarin prachtige verhalen over Jirnsum terug te vinden is. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen in dit archief aan de Groeneweg 1 in Leeuwarden. Het wandelboekje zal worden toegevoegd aan de bibliotheek.
Aan het publiek en het applaus te merken denk ik dat het boekje en de avond als zeer positief is ontvangen. Als redactie lid (en vrouw van) weet ik hoeveel tijd de mannen in dit initiatief hebben gestoken. Ik kan alleen maar spreken van heel veel waardering richting Ronald, Robert, Bas en Symen. Jullie hebben Jirnsum weer historisch op de kaart gezet. Daar kan Jirnsum heel trots op zijn.