Nieuws no image

Gepubliceerd op 15 november 2002 | door Redactie

0

Jirnsum scoort hoog op lijst delicten

De dorpenmonitor geeft een publicatie weer van de resultaten over de jaren 1999, 2000 en – meest recent – 2001. De lijst geeft 5 categorieën weer. Dit zijn achtereenvolgens ‘Inbraak en diefstal’, ‘Vandalisme’, ‘Verkeer’, ‘Sociaal’ en ‘Milieu’.

De categorie ‘Inbraak en diefstal’ kende in Jirnsum de sterkste toename. In 2001 waren er 18 meldingen bekend (1999:6 – 2000:15). Hierin ‘scoort’ Jirnsum beduidend hoger dan de – in grootte enigzins vergelijkbare – dorpen Aldeboarn, Reduzum en Wergea.

Hetzelfde beeld geeft de categorie ‘Vandalisme’ weer. Hier zijn vorig jaar 21 (1999:13 -2000:14) van dergelijke zaken bekend geworden bij de Politie Friesland. Al moet hier worden gezegd dat Wergea vrijwel dezelfde score heeft behaald. Dit is echter voor Jirnsum geen doekje voor het bloeden, immers mag je geen appels met peren vergelijken.

Bij ‘Verkeer’ kan je moeilijk aangeven of er goed of slecht gescoord wordt. De infrastructuur rond je dorp en het aantal verkeersdeelnemers zijn o.a. zaken die deze cijfers bewerkstelligen dan wel beïnvloeden. Jirnsum kende in 1999 een aantal van 25 verkeersincidenten. Het jaar erna waren het er 21 en vorig jaar 26. Vrij constant dus.

Dan de ‘sociale’ delicten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan (zinloos) geweld, burenruzies en incidenten in de privé-sfeer. Ook hier springt Jirnsum er negatief uit. Met respectievelijk 5, 12 en 5 gemelde incidenten blijven we de meeste middelgrote dorpen in de gemeente ver voor. Al geeft de daling in 2001 (t.o.v. 2000) weer hoop.

En tot slot de categorie ‘Milieu’. Gelukkig voor Jirnsum wijkt men op dit onderdeel niet af van de rest. Deze groep kende in 2001 3 delicten, net zoveel als in 2000 en één meer dan in 1999.

Hoewel iedere categorie en zelfs de cijfers per jaar anders geïnterpreteerd kunnen worden, is het wel opvallend dat Jirnsum hier en daar opvallend hoog in het aantal gedane meldingen zit. Het zal ongetwijfeld de aandacht bij de politie hebben.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen