Nieuws no image

Gepubliceerd op 20 oktober 2005 | door Redactie

0

Jirnsum verliest Jirnsumer

Een man van 1001 functies, die mét anderen zorgde voor dingen waar men niet zo bij stilstaat. Damsma was jarenlang wethouder in de gemeente Rauwerderhem (FNP) en zorgde er in die functie, alsook later als bestuurslid van Plaatselijk Belang, voor dat Jirnsum er uit ziet zoals het nu er uitziet: verkeersmaatregelen, nieuwbouwplannen en industriezones enz. enz. kwamen mede voort uit de gedachtengang die Yge Damsma naar voren bracht. Daarin was hij een voorloper voor de commissie ‘Dorpsvisie’ zoals Plaatselijk Belang die nu kent.
In het dorp zelf richtte hij destijds met een twaalftal enthousiaste kaatsers de huidige Kaatsvereniging op (1950) en was hij o.a. nog voorzitter – en erelid – van de voetbalvereniging.

De meeste dorpsbewoners zullen Damsma echter kennen als schrijver. Zijn boek ‘Dit hawwe wy belibbe’, over de oorlogsperiode in en om Jirnsum, is door velen gelezen. ‘Fan Terp nei Terprâne’ is eveneens een boek dat een ieder kent, uitgebracht door Plaatselijk Belang, het meeste ‘speurwerk’ verricht door Damsma. 

                           ../images/nieuws/boekendamsma.JPG

Een laatste uitgave was ‘Ut Jirnsums ferline… Takomstdreamen’. Naast een stuk ‘nijsgjirrige skiednissaken’ schetst Damsma daarin een aantal toekomstdromen die hij voor Jirnsum ziet. Takomstdreamen, waarvan hij nog een aanzet tot realisatie meemaakte.

Jirnsum verliest een ras-Jirnsumer…
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen