Nieuws no image

Gepubliceerd op 4 april 2004 | door Redactie

0

Jirnsumer belaagt broedende zwaan

In het begin van de avond zagen bewoners van het stuk Wjitteringswei aan het PM-kanaal dat de Jirnsumer man met een stok de zwaan van het nest probeerde te krijgen. De zwaan werd zichtbaar op kop en lichaam geraakt. Een bewoner snelde zich naar de plaats des onheil en verzocht de man zo snel mogelijk hier mee op te houden.

Het voorval was ook de buren niet onopgemerkt gebleven. Zij schreeuwden van een afstand de man vermanend toe. De man ‘verdedigde’ zich door te zeggen dat de kinderen – deze zaten te wachten in de auto – graag een zwanenei wilde hebben. Ook zei hij: “Als ik het niet doe, dan doen de boeren het wel”.

Na de stok te hebben weggegooid vertrok de Jirnsumer. Navraag leerde dat de omwonende boeren het juist geen probleem vinden dat het zwanenechtpaar op deze plaats aan het broeden is. De geringe schade die de dieren aanrichten was voor hen geen reden om ze te verjagen.

Een paar bewoners wilden nog wel melden dat de kinderen welkom zijn als de eieren uitkomen. “Dan kunnen we de jonge zwanen laten zien en hen op een educatieve manier hier iets over vertellen”.


Het vrouwtje broed verder op ‘het bewuste’ nest


Het mannetje ‘waakzaam’ op een afstand
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen