Nieuws jirnsumerorgel

Gepubliceerd op 25 maart 2013 | door Redactie

0

Jirnsumer orgel nu in Zoeterwoude

Tijdens de bijeenkomst werd het instrument – inmiddels rijksmonument – aan de aanwezige gasten gedemonstreerd en door de plaatselijke organisten ‘ingespeeld’. Bij de nazit bleek hoe ingenomen de kerkelijke en dorpsgemeenschap is met de nieuwe aanwinst. Het orgel ziet eruit om door een ringetje te halen en kan weer jaren mee, constateert kerkrentmeester Willem Hansma van de Laurentiuskerk in Raerd.

Nadat de fusie tussen de hervormde gemeenten van Jirnsum en van Raerd-Poppenwier in augustus 2011 een feit was, besloot de kerkenraad om het orgel te koop te zetten. De eerste tekenen van verval werden al zichtbaar en verdere stilstand zou een nog grotere achteruitgang betekenen. Een advertentie leverde twaalf reacties op. Omdat Zoeterwoude het instrument de gunstigste perspectieven kon bieden, werd besloten het aan deze kerkelijke gemeente te gunnen. Onder leiding van orgelbouwer Van Vulpen uit Utrecht werd juli vorig jaar door een grote groep vrijwilligers begonnen met de demontage.

Uiteindelijk heeft Zoeterwoude bovenop de aankoopprijs – 50.000 euro – nog bijna 50.000 euro moeten besteden aan het opknappen en het herplaatsen. ,,Zonder hulp van vrijwilligers was dat bedrag enkele tienduizenden euro’s hoger geweest.

Bij de ingebruikname werd nog eens benadrukt hoe jammer het voor Jirnsum is dat op deze wijze ook weer een stukje van het kerkelijke leven is afgebroken. ,,Tegelijk geeft het wel heel veel voldoening dat het orgel zo’n prachtige herbestemming heeft gekregen en dat de nieuwe eigenaren het met zo veel enthousiasme hebben aanvaard.’’ Komende zomer zijn er al drie orgelconcerten gepland en ook tijdens kerkopenstellingen zal het orgel gedemonstreerd worden. Bovendien wordt het elke zondag bespeeld, waardoor het goed zal blijven functioneren. ,,Een toekomst die in Jirnsum onmogelijk geweest zou zijn.’

 jirnsumerorgel

Bron: tekst Friesch Dagblad 25 maart 2013, foto LC.nl

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen