Nieuws no image

Gepubliceerd op 17 december 2003 | door Redactie

0

Jirnsumer verzwijgt rekening in Duitsland

Voor het ontduiken van de inkomsten- en vermogensbelasting vorderde Officier van Justitie Henk Dijkstra een celstraf van twaalf maanden en een geldstraf van € 150.000. In de ongeveer vijf jaar, waarop de ten laste gelegde feiten betrekking hadden, werd de fiscus benadeeld voor een bedrag van € 312.000. Dat betrof de fraude met inkomsten- en vermogensbelasting. Met te weinig betaalde vennootschapsbelasting is geen rekening gehouden.

Duitsers die de Jirnsumer (62) opdrachten verstrekten, wilden niet de gehele betaling via de normale nota laten verlopen. Een gedeelte van de orders – het betrof meerwerk – werd onder de tafel voldaan. Omdat het Duitsers waren bleef het (zwarte) geld ook in Duitsland. De boekhouder wist hier niets van af. Een ‘postverbod’, dat de gedaagde aan de bank in Papenburg had gegeven, moest voorkomen dat mensen bankafschriften van de Duitse rekening onder ogen konden krijgen.

Hoewel het geld in Duitsland op een privé-rekening stond, had hij het naar zijn zeggen nooit als geld van hemzelf gezien, maar altijd beschouwd als geld van zijn bedrijf. De ondernemer vindt dat de Nederlandse staat geen financiële schade mag ondervinden van de fraude. Advocaat Gert Kaaij, die uitging van een veel geringer benadelingsbedrag, bepleitte een beperkte boete. Uitspraak: 23 december.

Bron: LC 16 december 2003
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen