VV Irnsum no image

Gepubliceerd op 5 juni 2007 | door Redactie

0

Jubileumweek officieel geopend

In De 2 Gemeenten werd de oprichting van de v.v. Irnsum nog eens dunnetjes na- en overgespeeld. Met zo’n 50 aanwezigen waanden we ons weer even in de jaren ’30. De jaren dat iedere cent een paar keer omgedraaid moest worden alvorens deze kon worden uitgegeven.

Maar dus ook de tijd dat de Irnsumer Voetbal Club (IVC) werd opgericht. Heette het toen nog café van Dijk, heten ten dage is dat uiteraard De 2 Gemeenten. IVC werd een paar jaar later omgedoopt tot v.v. Irnsum.

Met twee speciale gasten, te weten oud-wereldkampioene schaatsen Atje Keulen-Deelstra en burgemeester Ella Schadd, speelden 5 ‘bestuursleden’ de situatie in de jaren ’30 na. Het publiek was getuige van een drietal ‘vergaderingen’ en ook werden er een paar liederen ten gehore gebracht. Dit muzikaal ondersteund door Marten Dijkstra en Mien de Jong.

Na deze inventieve en creatieve opening ging het gehele gezelschap naar het sportpark. Voorop het draaiorgel en daarachter de koets met VIP’s, twee boerenwagens vol met pupillen en tot slot kaderleden en andere belangstellenden. Hier werd het programma voortgezet. 

Nieuwe naam voor sportpark
 
Gisteravond is de (nieuwe) naam van het sportpark in Jirnsum onthuld. Op de prijsvraag die de jubileumcommissie had uitgeschreven kwamen zeven namen binnen …
 
Twee van de zeven namen hadden een relatie met de bijnaam van de Jirnsumers: de kâtten. Deze namen waren ‘Kattenvertier’ en ‘Katacombe’.
 
Daarnaast ook twee namen met de kleur oranje – dé sportkleur van diverse Jirnsumer verenigingen – centraal erin verwerkt. Dat waren de namen ‘Oranje Rakum’  en ‘Driekwart Oranje’.
 
Voornoemde namen zijn het niet geworden. De besturen van achtereenvolgens de Jeu de Boules-, Kaats-, Tennis- en Voetbalvereniging kenden vrijwel de meeste punten toe aan drie andere inzendingen.
 
Het ging namelijk tussen de namen ‘De Bleek’, ‘De Nije Finne’ en ‘De Bining’.
De Bleek refereert naar het eerste speelveld van de v.v. Irnsum. Dat heette ‘it Bleekje’. Maar 75 jaar later is bijna alles gegroeid, zo ook het voormalige Bleekje. Dus vond de bedenker dat het nu De Bleek moest worden.
 
Dan ‘De Nije Finne’. Het land waarop de sportvelden liggen waren vroeger in eigendom van ene Sjoerdsje. Het gebied heette De Finne. Met ‘Nije’ ervoor zijn we helemaal anno 2007, maar herinneren we ook aan de jaren voor de oorlog.
 
En tot slot ‘De Bining’. Dit woord zegt meer dan genoeg. Sport bind mensen, zowel actief als passief. Je hebt onderling een binding, maar ook individueel met de vereniging(en).
 
Even over half zeven gisteravond onthulden Atje Keulen-Deelstra en burgemeester Ella Schadd op verzoek van de voorzitter van de jubileumcommissie de naam. Met maar liefst de volle score van 28 punten is de nieuwe naam ‘SPORTPARK DE BINING’.
 
En dus kreeg de bedenker van deze naam, sporter en vrijwilliger Dorien van Steen, een waardebon en eeuwige roem toebedeeld.

Na deze officiële plechtigheden werd om 18.45, onder uitstekende voetbalomstandigheden, gestart met het eerste toernooi van deze week. De D-pupillen mochten het spits afbijten. De aftrap werd verzorgd door de kleindochter van Jan van Dijk (officiële benaming van het toernooi voor deze categorie). Maar liefst 8 teams, verdeeld in twee poules, streden deze avond om de grootste beker. Onder toezicht van veel publiek mocht Irnsum D1 met de eer strijken. Onder leiding van Klaas Riemersma werden zij, na een heftige strijd (er moesten zelfs penalty’s worden genomen) tegen Berlikum met 2 tegen 1 toernooikampioen. Uit handen van de organisatie ontving elk deelnemend team een beker en voor alle spelers was er een vaantje. Irnsum D1 ontving de grootste beker met daarbij voor elke speler een medaille en een vaantje. We kunnen terugkijken op een geslaagde start van de jubileumweek.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen