Nieuws

Gepubliceerd op 9 oktober 2016 | door Redactie

0

Kamperen in de boomgaard; het is weer mogelijk!

Twee jaar geleden werd bekend dat camping ‘De Bongerd’ de deuren ging sluiten. Vorige week kreeg de redactie van jirnsum.com een mail dat dezelfde deuren weer open waren. ‘Kamperen in de Boomgaard’ was al sinds dit voorjaar mogelijk, maar tijdens de open dag van ‘De Streekboer’ was het mogelijk om bij diverse boeren een kijkje te nemen.
Bij aankomst werd snel duidelijk dat de ‘social media’ zijn werk goed had gedaan. Een aantal fietsen en auto’s vertelden mij dat het er wel eens druk zou kunnen zijn.

Een prachtig welkomstbord, een pan met pruttelende peertjes boven een vuurtje en de geur van kaneel heetten mij welkom, vergezeld met het kraken van puin onder de schoenen.
Vanachter een stand met appeltaart en koffie schudt Jarike mij de hand. De voor de hand liggende vraag over de taart laat ik achterwege en met koffie loop ik door naar achteren. Is er veel verandert na twee jaar? Nee. Is er veel werk gedaan sinds Jeroen en Jarike hun intrede begin dit jaar? Ja, wel degelijk. Een prachtig centraal toiletgebruik, een nieuw dak op het huis en diverse cosmetische aanpassingen op de camping.

Kinderen springen op de trampoline, anderen zitten rond het kampvuur met marshmallows en deeg op een stok; de gezelligheid druipt er af.
Inmiddels heb ik ook de enthousiaste hand van Jeroen geschud. Hij verteld mij over de werkzaamheden aan het huis, het vertimmeren van het kippenhok en het bouwen van het nieuwe toiletgebouw. Zoals gezegd is er veel gebeurd in 8 maanden tijd, maar Jeroen en Jarike wilden het rustig aanpakken. Het moest hun niet op de nek zitten, zei Jeroen. ‘Lekker’ de boel aanpakken en laat het maar gebeuren, redelijk op tijd klaar voor de eerste gasten.

uploaden2

 

 

 

 

Ik loop een rondje tussen de bomen door, ruik met ogen dicht het gistende fruit op de grond en denk aan toen en zie nu. Dezelfde bomen, dezelfde plekken, alleen andere tijden en andere wensen. De afbakening voor de pony is weg; heerlijk wegdromen in een laagstam boomgaard kan écht. Een extra bruggetje halverwege het terrein scheelt omlopen. En mooie informatiebordjes om de nek van diverse bomen.
De grote hoeveelheden fruit hebben ook een bestemming. Klanten kunnen op de website van De Streekboer een bestelling plaatsen en dit in Sneek, Leeuwarden of Heerenveen ophalen, afhankelijk van in welke ‘streek’ ze wonen. Zuivel, eieren, brood, graan en dus sinds kort ook fruit uit de boomgaard. Appels en peren die niet voor de consument in aanmerking komen gaan naar Steggerda, daar worden ze tot heerlijke sappen geperst, ‘gebotteld’ en verkocht via De Streekboer. Zoet, zuur, zacht of een mengeling; geen pak is hetzelfde, maar wel lang houdbaar, gezond en (h)eerlijk!

Ter loops krijg ik nog een bekertje écht sap aangeboden. Rechtstreeks vanuit een handpers via een kruik in de beker. Appels met peren. Een heerlijkheid.

Het herfstzonnetje heeft zijn werk gedaan deze dag en verdwijnt achter de fruitbomen. Een kort babbeltje hier en daar onderweg naar buiten lost mijn vertrek in. Ik doe mij nog te goed aan de peertjes en zoek vervolgens mijn fiets, terug in de normale wereld.
Hoewel het misschien wat overdreven klinkt; deze plek in Jirnsum is uniek, mysterieus en buitenlands. En al was ook de helft hiervan waar, dan nóg is het de moeite waard om er eens een bezoek te brengen, met kinderen te kamperen of die heerlijke appelsap te proeven. Jirnsum heeft zijn laagstamfruithofcamping weer terug. Goddank.

Kijk ook op De Streekboer.

 

img_1317

 

dsc_1358

 

dsc_1344

 

dsc_1350

 

dsc_1346

 

dsc_1349

 

dsc_1345

 

dsc_1351

 

img_1316

 

img_1314

 

dsc_1352

 

 

 

 
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen