Nieuws no image

Gepubliceerd op 1 september 2010 | door Redactie

0

Komende week grote ‘vlieger’ bij Jirnsum

Dit gebeurt met een windenergiegenerator, genaamd de Laddermolen. Er wordt gebruik gemaakt van een grote vlieger die op enkele honderden meters hoogte vliegt om een generator op de grond aan te drijven. De vlieger, die tot wel 50 vierkante meter groot kan zijn, brengt door zijn trekkracht een trommel aan het draaien. Deze draaiende trommel drijft een generator aan. Als de vlieger op zijn maximale hoogte is aangekomen, glijdt hij als een zweefvliegtuig weer naar beneden. Op deze manier wordt elke cyclus energie opgewekt.

Deze vinding van oud-astronaut Wubbo Ockels wordt aan de TU Delft ontwikkeld. Ockels en zijn team hebben van de Provincie Fryslân een subsidie gekregen in het kader van het programma ‘Fryslân Fernijt II’ om een nieuwe stuur-unit te ontwikkelen waarmee de vlieger op afstand bestuurd kan worden. Deze stuur-unit wordt nu door de TU Delft samen met de Friese bedrijven Viaferro uit Nij Beets en SMI uit Dokkum ontwikkeld.
Het doel van deze week is het testen van de nieuwe stuur unit. Omwonenden hoeven geen hinder te verwachten van het testen. De Laddermolen is een elektrische installatie en omdat de vlieger op honderden meters hoogte vliegt, is het geheel vrijwel geluidloos. Het team draagt er zorg voor dat de vlieger vrij van gebouwen en wegen blijft, ook tijdens een eventuele onvoorziene landing. Wel zal, als alles goed gaat, die week de vlieger regelmatig te zien zijn langs de Grienedyk in Jirnsum.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met project leider Aart de Wachter: a.dewachter@tudelft.nl /

Voor meer informatie: http://www.kitepower.eu
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen