Bistedokter no image

Gepubliceerd op 3 mei 2007 | door Redactie

0

Konijnenziekte

De besmettelijke konijnenziekte Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een virus. De eerste tekenen van Myxomatose zijn dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Gezwollen oogleden (slaperige ogen) zijn een klassiek teken, samen met gezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen.
Binnen één of twee dagen kunnen deze zwellingen zo erg geworden zijn dat ze blindheid veroorzaken en er misvorming ontstaat bij de snuit, mond, oren en neus. 
Alle rassen zijn vatbaar, inclusief de wilde konijnen in ons land. Myxomatose wordt door bloedzuigende insecten verspreid. De incubatietijd verschilt enigszins van dier tot dier, maar varieert van minimaal vijf dagen tot maximaal veertien dagen (incubatietijd is de tijd vanaf dat het virus binnendringt tot de eerste keer dat er tekenen van de ziekte worden gezien). Sommige dieren kunnen weken of maanden na de infectie nog in leven zijn, maar over het algemeen is de infectie in een vatbaar konijn hevig en treedt de dood binnen enkele dagen op. 

Genezing in de natuur is zeldzaam (misschien 5 – 10% van de wilde konijnen herstelt uiteindelijk van Myxomatose). Genezen konijnen zijn een leven lang immuun en produceren zelfs een immuun nageslacht. Herstel van tamme konijnen is in sommige gevallen gerapporteerd, dankzij uitstekende verzorging met dwangvoeren, warmte en antibiotica. Helaas behoren deze gevallen tot een uitzondering. 

../images/nieuws/1-map2007/konijnenziekte.jpg

VHD, viraal haemorragische ziekte, is een virusinfectie die de laatste jaren veel slachtoffers maakt onder de wilde konijnen. In veel gevallen sterven de dieren in enkele uren tijd, vaak zonder symptomen. Soms worden ademhalingsmoeilijkheden en bloederige neusuitvloeiing gezien. De overdracht gebeurt alleen door rechtstreeks contact of via besmette voeders ( gras, paardenstekken etc.) of bodembedekking (stro). 

Konijnen kunnen bij uw dierenarts goed ingeënt worden tegen beide ziekten. De entingen geven een bescherming van minstens 6 maanden en in verband met de verspreiding van het myxomatose-virus door muggen kan dit het beste in het voorjaar gegeven worden en eventueel herhaald worden in de nazomer. 

Dit voorjaar worden er weer inentingsspreekuren voor konijnen door dierenartsenpraktijken georganiseerd. Graag even tijdens de telefonische spreekuren aanmelden in verband met het bestellen van de entstof. 

Eric Havik,
Dierenartsenpraktijk Grou-Reduzum
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen