Plaatselijk Belang no image

Gepubliceerd op 26 juni 2003 | door Redactie

0

Koper gevraagd voor Pand Palma

De restauratiekosten van dit karakteristieke gebouw worden geraamd op € 350 de kubieke meter. Hiermee voldoet het dan aan de eisen die deze tijd stelt en is het dus ook geschikt voor bewoning. De bodemprijs voor verkoop is gesteld op een bedrag tussen de € 350.000 en € 400.000. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Hein Buisman Stichting op voorhand een behoorlijke mate van zekerheid wil hebben over het daadwerkelijk gebruiken dan wel bewonen van dit pand.

De koper zal wel rekening moeten houden met bepaalde voorwaarden die in het contract zullen komen te staan. Zo zullen bijzondere elementen aan het gebouw behouden moeten blijven, moet men voldoen aan de eisen die het houden van een rijksmonument met zich meebrengt en zal men minimaal tien jaar lid moeten worden van de Monumentenwacht.

De wens van wijlen Gerlof Palma was dat het pand een bestemming moest krijgen waar de gemeenschap Jirnsum wat aan heeft. Er is gespeculeerd over de intrek van het Kattenmuseum, de exploitatie van een minihotel en het inrichten van een oudheidskamer. Of dit waarheid zal worden valt, gezien de vraagprijs, te betwijfelen. Wel heeft Plaatselijk Belang Irnsum met de Hein Buisman Stichting afgesproken dat de Jirnsumer bevolking als eerste de mogelijkheid krijgt om zijn of haar interesse te laten blijken.

Daartoe zal er in dorpskrant van de maand augustus een officiële oproep worden geplaatst. Men kan uitsluitend schriftelijk reageren. Overigens is het verkrijgen van subsidies zeker een mogelijkheid, maar toekenning op korte termijn zit er zeker niet in. De gemeente Boarnsterhim heeft al laten weten dat zij tot 2006 geen geld beschikbaar stellen voor restauratie van dit monument.

Dient er zich vanuit Jirnsum geen kandidaat-koper aan dan zal de Stichting het via de geijkte weg trachten te verkopen. Het moge duidelijk zijn dat de Hein Buisman Stichting zo snel mogelijke een deal wil maken. Enerzijds is er immers voortdurend renteverlies en anderzijds holt de conditie van het gebouw hard achteruit.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen