Meldpunt Overlast
Meldingen
Bij het Meldpunt Overlast kunt u steeds terugkerende overlast melden. Denk daarbij aan geluidsoverlast, vernielingen of drugsoverlast. U kunt ook bij het Meldpunt Overlast terecht met ‘stille’ problemen. Als u kindermishandeling vermoedt bijvoorbeeld, of als u denkt dat iemand zichzelf verwaarloost.
Wat gebeurt er met uw melding?
Het Meldpunt Overlast stelt u eerst enkele vragen om helder te krijgen wat de overlast precies inhoudt. Het gaat om vragen als:
– waaruit bestaat de overlast?
– hoe lang ervaart u de overlast al?
– wanneer ondervindt u overlast?
– wie veroorzaakt de overlast?
– heeft u de overlast al eens eerder gemeld en bij wie?
– wat wilt u dat er aan de overlast gedaan wordt?
– heeft u de overlastgever al eens aangesproken?
Wanneer het probleem helder is, schat het Meldpunt Overlast in of het iets met uw melding kan doen. Zo ja, dan maakt het Meldpunt met politie of hulpverlenende instanties afspraken over de aanpak van de overlast. Het Meldpunt houdt in de gaten of iedereen de gemaakte afspraken nakomt, en of de afspraken werken.
Hoe lang duurt het?
Het Meldpunt Overlast laat u zo snel mogelijk weten wat er gebeurt met uw melding, in elk geval binnen 4 weken. Hoe lang het duurt voordat de overlast weg is, verschilt per geval. Het kan enige tijd kosten om de problemen weg te nemen. Daar zult u helaas rekening mee moeten houden.
Waarom melden?
Het is belangrijk dat u overlast altijd meldt. Het Meldpunt Overlast registreert namelijk alle meldingen. Uit de registratie blijkt hoe ernstig de overlast is. Dat is belangrijke informatie bij eventuele juridische stappen zoals een huisuitzetting.
Anoniem melden?
U kunt het Meldpunt Overlast niet anoniem bellen of mailen. Anders kunnen wij u niet laten weten wat er gebeurt met uw melding. Bovendien voorkomen we hierdoor misbruik. Wij maken uw gegevens nooit bekend bij de personen over wie u een melding heeft gedaan.
Hoe kunt u overlast melden?
Telefonisch: neem contact op met de gemeente Leeuwarden. Voor dringende meldingen buiten de openingstijden belt u de politie: 0900 8844.
Houd bij wanneer en waarvan u overlast ondervindt. Een goed dossier maakt het voor ons makkelijker om iets aan de overlast te doen.
Buurtbemiddeling
Het beste is natuurlijk wanneer u er uitkomt samen met degene die de overlast geeft. Door er met elkaar over te praten bijvoorbeeld. Soms hebben mensen niet door dat anderen last van hen hebben en willen ze best hun gedrag veranderen. En als u er toch alleen niet uitkomt, lukt het misschien wel met buurtbemiddeling.