Melkveehouders content met weersomstandigheden
“Het volume is dit jaar erg goed”, aldus Pier van der Meer. Samen met zijn zoon Marco runt hij een melkveehouderij aan de Abbenwiersterdyk. “Er kwam op tijd water en op tijd zon, en dat is natuurlijk het beste”, vervolgt Van der Meer zijn betoog. Hij heeft dit seizoen het land gemiddeld al één keer vaker gemaaid dan vorig jaar. “In deze regio hebben we het goed getroffen, maar het had ook tien keer anders gekund”. Hierbij refereert hij aan de grote hoeveelheid neerslag die elders in de provincie is gevallen.
Collega Goos Keulen heeft ook veel gras binnengehaald. “Ik denk dat ik ten opzichte van 2001 tussen de 10 en 20% meer kuil heb liggen”, zegt Keulen. Hoewel er hij ervan bewust is dat er in september mogelijk ook nog gemaaid moet worden, zit hij niet te springen om nog een grote hoeveelheid kuil. “Uitgaande van gemiddeld 180 tot 200 staldagen heb ik voldoende eten voor het vee. Ik probeer het land nu wat ‘schoon’ te houden door de koeien en pinken in verschillende stukken te laten grazen” voegt hij er aan toe.
Het weer heeft er ook tot bijgedragen dat de gierkelders redelijk leeg zijn. Met name in het voorjaar zijn de agrariërs begonnen met het bemesten van het land. Men hoeft dus niet meer te vrezen dat de putten vóór het naderende winterseizoen te veel gevuld zijn. Bovendien mag er nog tot 16 september a.s. gier uitgereden worden over de landerijen.
Maar ondanks het goede weer zijn er toch nog wat zaken waar de boeren ontevreden over zijn. Bijvoorbeeld over de melkprijs. Melkveehouder Bas Galama geeft aan dat deze ca. 2 cent lager ligt dan in 2001. Galama: “Met 700.000 liter op jaarbasis tikt dat behoorlijk aan”. Maar ook de strengere (Europese) regelgeving baart hem zorgen. “Steeds meer administratieve rompslomp komt er op ons af, en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten.”