Nieuws no image

Gepubliceerd op 14 januari 2003 | door Redactie

0

Nieuw op deze site: ‘NEI IT FERLINE WEROM’

“Jirnsum, ook een goed en gezellig dorp om te wonen”, aldus de toenmalige voorzitter van Plaatselijk Belang in zijn voorwoord in het jubileumboek Fan Terp nei Terprâne. Bij het uitkomen van dit jubileumboek in 1993 schrijft recensente Irene Overduin in de Leeuwarder Courant: De associatie van Jirnsum met verkeersoverlast en rondwegvarianten ontneemt, logisch maar spijtig, al te vaak het zicht op dat wat Jirnsum ook is: een dorp met een rijke historie, een bloeiend verenigingsleven en interessante mensen..

Van deze rijke historie wil de redactie van www.Jirnsum.com via deze moderne communicatie-mogelijkheid teruggaan naar de tijd waarin verslagen en notulen (met kroontjespen) geschreven werden in grote boeken van A-4-formaat en ter vergadering werden voorgelezen. Eveneens de tijd van kaartenbakken, i.p.v. computer(leden)bestanden.

Zoals gezegd: geen heden zonder verleden en dus: een nieuwe (het streven is) maandelijkse rubriek ‘NEI IT FERLINE WEROM!’ Het taalgebruik zal gevarieerd zijn. In principe Nederlandstalig, maar waar geciteerd wordt uit andere (veelal Friestalige) bronnen, zal het oorspronkelijk geschrevene worden gebruikt.

De onderwerpen kunnen divers zijn. Soms wordt gedoken en gegraven in de herkomst van de Jirnsumer straatnamen: waarom Kerkebuurt zonder kerk, IIsbaenstrjitte zonder ijsbaan, Molestrjitte zonder molen. Wie waren Ekke Blaauw, Nicolaas Veldman en Douwema? Of hoe komt de Jirnsumer toneelvereniging aan haar naam De Middelhikke ?

De redactie heeft niet de pretentie om geschiedkundige verhandelingen te schrijven en het kan ook geen volledig beeld van het Jirnsumer verleden geven. Gelukkig heeft de redactie in Piet en Sjoukje Posthumus wel enthousiaste dorpsgenoten gevonden die dit goed beheersen. Zij zijn dus de auteurs van de komende verhalen die u vanaf nu onder het menu-item HISTORIE kunt vinden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen