Plaatselijk Belang no image

Gepubliceerd op 29 januari 2013 | door Redactie

0

Nieuwe Sylsbrêge met rondweg in zicht

In een vol dorpshuis leidt Jan Smittenberg, voorzitter van Plaatselijk Belang, de avond in. Hij vertelt over de verschillende opties die in de loop der jaren rondom de Sylsbrêge gepasseerd zijn. Verschillende tracés, hoogtes, enquêtes, wethouders, bewoners, rondwegen, enz. enz. Toch lijkt er nu weer schot in de zaak van de brug te zitten. Johan Apperloo, de projectleider van het Friese Meren Project neemt het woord. Hij werkt in Jirnsum samen met “de kerngroep”. Hierin zijn ondermeer omwonenden, ondernemers en de Stichting Molehiem vertegenwoordigd. Na 6x vergaderen is de kerngroep tot een aantal aanbevelingen gekomen. Er worden drie sporen naast elkaar opgestart:

1. Het zware verkeer moet worden geweerd van de Grousterdyk. B&W staat hier positief tegenover en willen starten met een proefperiode in het voorjaar van 2013. Er worden verkeerstellingen gedaan en de consequenties voor de andere routes worden onderzocht. De gegevens worden verwerkt en dan volgt de rest van de procedure.

2. Er komt een nieuwe brug met 2,5 meter doorvaarthoogte, een 7 meter brede doorvaart en een wegdek van 11 meter breed. Stefien Smeding van Oranjewoud, landschapsarchitecte, vertelt hierover. Ze legt uit over de historie en de brugkeuzes die mogelijk zijn. Hoe kan de brug vaarveilig en verkeersveilig gelegd worden. Ze wijst op de kansen voor Jirnsum; De Twee Gemeenten met een soort plein, de weidse Kromme Grou met recreatieve voorzieningen, het nieuwe haventje bij plan Bangma en de entree van het dorp. De brug moet deze kansen versterken. Er is een voorbeeld van de nieuwe brug getoond. Hoe het er echt uit komt te zien wordt pas later in het proces duidelijk. In 2010 werd hiervoor destijds € 2,3 miljoen beschikbaar gesteld in het kader van het Friese Merenproject.

3. Binnen de kerngroep zijn vier Jirnsumer heren actief die serieus onderzoek lieten doen om vanaf de brug een rondweg te realiseren richting zendmast. Uit het onderzoek is gebleken dat een brug én een rondweg, begroot op € 2,7 miljoen, financieel bijna haalbaar is als een aantal partijen meewerken. De provincie moet het geld wat overblijft uit spoor 2 van de brug over is bestemmen voor de rondweg. Stichting Molehiem heeft toestemming gegeven om de € 175.000, die bedoeld was voor recreatieve voorzieningen, in de rondweg te steken. De gemeente Leeuwarden wordt gevraagd het resterende bedrag van ongeveer € 200.000, aan te vullen. Twee van de drie partijen hebben al aangegeven hier positief tegenover te staan. De derde partij, gemeente Leeuwarden, moet nog gevraagd worden. Dit traject loopt naast het ontwerpen van een nieuwe brug (spoor 2) en het weren van het zware verkeer (spoor 1). Als op alle vragen positief geantwoord wordt kan dit traject aansluiten op de nieuwe brug en direct gerealiseerd worden.

Johan Apperloo eindigt de avond met de opmerking dat de optimale oplossing niet voor iedereen ideaal hoeft en kan zijn.

 

 

 

IMG2964 a

 

IMG 2958 a

 

IMG 2960 a

 

IMG 2961 a

 

IMG 2962 a

 

 

IMG 2965 a
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen