Nieuws no image

Gepubliceerd op 16 maart 2003 | door Redactie

0

Nijdamstra State gooit deuren open

De familie Galama melkt de koeien nu al weer 4,5 jaar volautomatisch. Op dit moment lopen er zo’n 75 koeien dagelijks meerdere malen naar de robot toe. Overigens kan een koe maximaal vier keer op een dag gemolken worden. Komt een koe vaker dan wordt haar de toegang tot de machine belet. Dit alles wordt gestuurd door een computer. Deze kan met behulp van de labels om de nek van de koe precies nagaan wat er op een dag gebeurt.

De koe vindt om twee redenen zelfstandig haar weg naar de melkrobot. Ten eerste is het de spanning die op zijn uiers staat en daarnaast kan de koe onder het melken genieten van uitsluitend daar aangeboden brokjes. “Een koe is best wel slim, als zij bij een poortje geen toegang krijgt overkomt ze dat niet vaak een tweede keer”, aldus Bas Galama. De machine draait dag en nacht door. Het is een continue proces.

Bas en Elly hebben door het invoeren van de robot naar hun zeggen een ‘meer burgerlijk leven’ gekregen. Meer tijd voor de kinderen en andere zaken. “Ik heb nu een controlerende taak in plaats van een uitvoerende”, vervolgt Bas Galama zijn verhaal, “En bij calamiteiten is er altijd iemand bereikbaar en snel ter plaatse”.


Bezoekers aanschouwen de bedrijvigheid in de ligboxstal van de familie Galama


Drukte bij de toegang tot de melkrobot
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen