Nieuws no image

Gepubliceerd op 1 april 2003 | door Redactie

0

Ondernemers willen klein energiepark

Een aantal agrariërs en andere ondernemers in de omgeving van Jirnsum hebben al eens een aanvraag ingediend voor het plaatsen van een windmolen. Dit om voor het bedrijf zelf de energie (lees: stroom) op te wekken en vervolgens doelmatig te gebruiken. Zeker de eerste 10 jaar een forse afschrijving op de gedane investering, daarna wordt dit redelijk snel terugverdiend. Echter de aanwezigheid van de zendmast (verstoring signalen) laat de aanwezigheid van deze molens in de nabijheid niet toe.

Laat nu net die zelfde mast onderdeel zijn van ver uitgewerkte plannen van een aantal Jirnsumer bedrijven. Men wil onderzoeken of er aan de zendmast een soort constructie kan worden gebouwd, welke dezelfde functie zou moeten hebben als een hedendaagse (grote) windmolen. De ondernemers zijn van mening dat de uitgewerkte variant goedkoper zal zijn dan de aanschaf van voornoemde molens, immers behoeft er geen staande constructie te worden aangeschaft. Een verzoek hiertoe is inmiddels bij de overheid ingediend.

Deze constructie moet in ieder geval op minimaal 60 meter hoogte worden geplaatst. Dit om zoveel mogelijk windenergie op te kunnen wekken. Er is echter ook een kleine beperking. Het is bekend dat er in ieder geval boven de 90 meter niets mag komen. Hier bevind je je namelijk in het veld van de verstuurde radiosignalen. De wieken, welke bredere bladen zullen krijgen dan de de bij ons bekende molens, zullen zeer waarschijnlijk worden gemaakt van de stof polypropyleen (een thermoplast – red).

Naast de constructie aan de zendmast denkt men ook na over het plaatsen van 360 zonnecollectoren. Deze concentratie van ‘zonnepanelen’ moeten trapsgewijs geplaatst worden en in de directe omgeving van de mast worden opgesteld. Doel van de ondernemers is om alle energie die uit het park voortkomt, te gebruiken voor én hun eigen bedrijf én voor non-profit organisaties in het dorp. Hierbij wordt gedacht aan de scholen en de sportverenigingen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen