Nieuws no image

Gepubliceerd op 22 februari 2004 | door Redactie

0

Ondernemersvereniging neemt afscheid van twee oude bestuursrotten

Onder leiding van directeur Bergsma werd er eerst een presentie getoond over het bedrijf Van Slooten. Het bedrijf, dat in 1918 werd opgericht, verhuisde in 1987 van Leeuwarden naar Jirnsum. Anno 2004 verdienen circa 80 werknemers hier hun boterham.

Van Slooten valt, evenals de werkmaatschappijen Neda Zoetwaren, Schuttelaar en Aroma Zweden, onder de holding Concorp BV. In de fabriek in Jirnsum wordt jaarlijks 8000 ton zoetwaar verwerkt. Per dag worden er 9 miljoen dropjes geproduceerd. De meest bekende zijn de Oldtimers en Autodrop. Deze twee soorten drop scoren het hoogst op de afzetverdeling, namelijk 31% per soort. Het Private Label neemt 29% voor haar rekening.

In de rondleiding kregen de Jirnsumer ondernemers en andere genodigden inzicht in het gehele productieproces. Het begint met het oplossen van de grondstoffen. Daarna het koken, gieten en drogen van het product. Vervolgens het glanzen, suikeren en poederen. En tot slot het verpakken en vervoer naar afnemers in binnen- en buitenland. Een interessant proces, waar wel opviel dat het logistieke proces niet altijd even logisch was. Dit had voornamelijk te maken met de beschikbare ruimte.

Nog hevig onder de indruk van de rondleiding en de toegespeelde informatie namen de circa 25 gasten weer plaats aan de vergadertafel. Want er lag nog een deel van de agenda te wachten op afhandeling. De meeste punten werden razendsnel afgehandeld. Bij de bestuursverkiezing werd even stil gestaan bij het afscheid van Gabe Kiestra en Marijke Smit. Gezamenlijk goed voor vele jaren bestuurswerk. Hoeveel precies wist de voorzitter niet. Evenmin wist hij het antwoord op de vraag hoeveel jaar de Ondernemersvereniging precies bestond.

En daar ligt een beetje de kern van de status van de vereniging. Er is wel een Ondernemersvereniging, maar echt veel actie is er de laatste jaren niet geweest. Niet alleen van het bestuur naar de leden, maar ook andersom valt er niet veel betrokkenheid te constateren. En als een voorzitter dan ook nog niet eens de moeite neemt om jaarvergaderingen voor te bereiden dan krijg je soms unieke situaties.

Een daarvan was het innemen van een standpunt over het al dan niet openstellen van de Bûtlanswei. Hoewel ingebracht tijdens de rondvraag en dus geen formeel agendapunt, werd er toch een ‘algemeen bindend’ standpunt over ingenomen die verkondigd zal worden aan de gemeenteraad. Waarschijnlijk is de meerderheid van de afwezigen het er ook wel mee eens, echt zuiver is het natuurlijk niet.


In een hygiënepak wordt de rondleiding gevolgd


Het gehele productieproces op kaart


Welke Jirnsumer ondernemers leggen hier hun oor te luister?


De afdeling waar de drop verpakt wordt


Drop. Heel veel drop!


Veel aandacht voor het productieproces


Na de rondleiding nog even vergaderen. Achterin het bestuur.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen