Nieuws

Gepubliceerd op 21 november 2017 | door Redactie

0

Oproep: informatie over praamvaarten gezocht.

Op zaterdag 2 en zondag 3 juni kan iedereen Jirn-summertime beleven op het water, varend in een originele Friese boerenpraam. De afvaarten zijn beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
Ervaren praamschippers sturen hun praam over wat vroeger de belangrijkste handelsroute van Friesland was, langs de ‘achterkant’ van het lintdorp Jirnsum. Aan boord luistert u naar stoere anekdotes en sterke verhalen uit de tijd dat de zeilende pramen en skûtsjes over de Boarne hun ladingen vervoerden en laadden of losten bij de pakhuizen en fabrieken in Jirnsum. En plaatselijke muzikanten brengen originele schippersliederen ten gehore tijdens de vaartocht.
De pramen en zeilende boerenpramen werden gebruikt voor alle soorten van vervoer over water. Van koeien tot kerkgangers, van hooi en mest tot paarden met rijtuigen, van een complete huisraad tot boerendochters in trouwjurken op weg naar hun bruiloft. Bij gebrek aan landwegen werden al deze zaken en personen per praam over het water naar hun plaats van bestemming gevaren.
Oproep: Kent u verhalen of gebruiken uit deze tijd? Heeft u kaarten, foto’s, (boek)teksten of liederen over praamvaarten, natuurlijk het liefst over Jirnsum, dan vragen wij u dat met ons te delen. Zo helpt u ons om de cultuur en historie van Jirnsum nog beter tot leven brengen en het evenement tot een unieke belevenis maken.
Ideeën, verhalen, teksten enz. zijn welkom via mail bij Judith Verkerk: judith.verkerk@outlook.com  of 06-10990836.
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen