Nieuws no image

Gepubliceerd op 2 februari 2007 | door Redactie

0

Poetsen

Het gebit is voor onze honden en katten van levensbelang. In de eerste plaats eten zij ermee. Maar ook om mee te spelen met bal, tak of frisbee, en om ze te laten zien als het nodig is. Voor katten ook om er mee te jagen. 

Tanden moeten dan ook gezond en sterk zijn. 80 % van alle honden en katten ouder dan 3 jaar heeft last van zijn of haar gebit. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, speeksel en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden en kiezen vormt. Wanneer dit niet verwijderd wordt, vormt het tandsteen. Tandplak en tandsteen veroorzaken ontstoken tandvlees en onder invloed van bacteriën ontstaat een diepe ontsteking van het tandbot waardoor de tanden en kiezen uitvallen (parodontitis). Op lange termijn kan dit zelfs resulteren in ernstige bacteriële infecties van hart, lever, longen en nieren. Alle reden dus om aandacht aan het gebit van uw huisdier te schenken. 

Stinkt uw huisdier uit zijn bek, zit er bruine aanslag op hoektanden en kiezen, is het tandvlees rood en snel aan het bloeden of eet uw huisdier moeilijk zijn brokken, kom dan langs bij uw dierenarts voor een gebitscontrole. Bij een geringe hoeveelheid tandsteen kan dit met een krabber verwijderd worden. Bij meer tandsteen doen we dit met een ultrasone gebitsreiniger zoals bij de tandarts. Dit moet bij de hond en kat onder narcose gedaan worden. 

U als eigenaar kunt ook veel doen om gebitsproblemen te voorkomen. 
– Allereerst dagelijks tandenpoetsen! Poetsen is namelijk de meest grondige reiniging van het gebit. Dit dient met een aangepaste tandenborstel en speciale huisdierentandpasta gedaan te worden. Dit is niet altijd eenvoudig. Door jong te beginnen en met veel geduld is het de meeste honden en katten te leren. Vraag hiernaar bij uw dierenarts. 
– Harde brokken voeren aan uw huisdier. Door het kauwen op de brokken worden de tanden en kiezen mechanisch gereinigd. Verder zijn er speciale kauwstaven en strips voor honden. Door hun vorm en taaiheid reinigen zij het gebit van tandplak. 
– Vet Aquadent door het drinkwater. Deze vloeistof bevat chloorhexidine, een ontsmettende stof en xylitol, een tandplakwerende stof. Door het drinken van deze vloeistof wordt het gebit meerdere malen per dag gereinigd. Tevens verfrist het de adem van uw huisdier. 

Voor meer informatie over gebitsproblemen en gebitsverzorging kunt u terecht op: http://www.gebitscontrole.nl 
Maar u kunt natuurlijk ook bij ons terecht. 

Eric Havik Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen