Nieuws

Gepubliceerd op 13 december 2015 | door Redactie

0

Rikke iel, paardentram en kerststal: Kerstmarkt in Jirnsum

De zon schijnt en er staat geen zuchtje wind. Een mooie, dikke laag witte sneeuw had zeker niet misstaan, maar zonder is het wel een stuk gemakkelijker om de kerstmarkt te bezoeken. De witte, groene en rode ballonnen die bijna elke lantarenpaal aan de Rijksweg sieren, brengen je meteen in de stemming. In de verte klinkt het draaiorgel, en hoor ik het hoefgetrappel van de paarden die de tram voorttrekken. Die zal ik deze middag wel vaker tegenkomen, en iedere keer zit hij vol met mensen.

balonnen

Het is alweer de zesde keer dat er in Jirnsum een kerstmarkt wordt gehouden, en deze keer op maar liefst 9 locaties. Frits is open, en buiten bij de 2 Gemeenten kun je ‘rikke iel’, ‘guozzewoarst’ of een ‘krysthin’ kopen. Binnen zitten mensen gezellig aan de warme chocomel met een stukje apfelstrudel, of drinken ze wat sterkers aan de bar. In de zaal staan een stuk of 25 ondernemers met hun koopwaar. Veel kerstdecoratie, zoals de gebruikelijke kerststukjes, -ballen en –mannetjes, maar ook een groot houten rendier. Wil je nog op vakantie deze kerst, dan is dat ook op deze kerstmarkt te regelen. En wie lekker wil ruiken, of z’n kindje er op z’n kerst-best uit wil laten zien kan hier ook goed terecht.

rendier

Daarna door naar de katholieke kerk. In het parochiezaaltje kan ik Thaise kaarsjes en etenswaren kopen. En vooral veel handwerkjes. Een paar kinderen kijken ademloos naar de mevrouw met het spinnenwiel. Ik koop een lootje bij Tineke, en loop door naar de kerk. Daar staat een levensgrote kerststal. De zon werpt door de gekleurde kleine raampjes een mooi licht op het kindeke Jezus. Ik sta er een poosje verstild bij te kijken. Mooi, dat we dit hier nog hebben. En dat iedereen er vandaag van mag genieten.

kerststal

 

jezus

Ik loop verder het dorp in. Overal op de Rijksweg lopen kleine groepjes mensen. Bij Atelier Oleanders is het druk, en de kerstbomen bij café De Fantast zijn al bijna uitverkocht. Maar op het terras zijn nog genoeg mooie houten bomen te koop. Net als letters, sterren en andere houten (kerst)versiering. De oliebollenkraam doet goede zaken, en wie liever kip of rib eet, kan hier ook terecht. In de Fermanje is niets te koop, maar kun je wel even uitrusten met winterthee, klassieke muziek en kerstmandala’s tekenen. Helaas heb ik geen tijd om uit te rusten, ik moet nog naar it Kattehûs, mijn prijs uit de verloting ophalen.

Bij het dorpshuis aangekomen, verwelkomt een grote opblaas-kerstman me vriendelijk. Het koor staat net op het punt van beginnen. Wat zien ze er feestelijk uit! De droge worsten vinden gretig aftrek, en kinderen staan in de rij om geschminkt te worden. De loterij-prijs blijkt een pot colaballen te zijn. Die komen vast wel op! Er is nog van alles te winnen, van flessen wijn tot douchegel tot een mooi windlicht.

Als laatste doe ik het Thomashuis aan. Of eigenlijk, het kleine ‘nivelhûske’ op het terrein. Ook hier is weer van alles op het gebied van kerst- en winterdecoratie te koop. Ik koop een mooi robuust stukje, zonder dennengroen, maar wel met rode besjes. Zodat het ook na de kerstdagen nog prima op tafel kan staan. Voldaan ga ik terug naar huis. En zo zal het vast de andere bezoekers met mij vergaan zijn!
Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen