Nieuws schoolontwerp

Gepubliceerd op 20 januari 2012 | door Redactie

0

School Jirnsum krijgt uiterlijk kapschuur

Het huidige schoolgebouw van It Tredde Sté wordt gesloopt. Op deze plek komt nieuwbouw, die ruim genoeg is om ook als onderdak te dienen voor de Sint Radboudschool.

Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort presenteerde donderdag zijn ontwerp voor dit gebouw aan welstandcommissie Hûs en Hiem. Architect Ron Verduijn liet zich inspireren door historische zwartgeteerde kapschuren.

Zulke gebouwen zijn aan één zijde open en aan de andere kant juist gesloten. Dat is een ideale vorm om energiezuinig te bouwen, volgens de architect. De open zijde, gericht op het zuiden, vangt de warmte op, terwijl de koude kant weinig ramen heeft.

Het gebouw bestaat uit twee van zulke aan elkaar gebouwde zwarte kapschuren met verticale ramen. Elke school krijgt zijn eigen vast kozijnkleur, zodat kinderen het onderscheid kunnen zien. De architect wil leerlingen vragen welke kleuren zij het meest passend vinden voor hun school.

De nieuwbouw bestaat voornamelijk uit één bouwlaag met een zolderruimte. Die wordt ingeruimd voor een leerplein. Het pand krijgt opnieuw een gymnastiekzaal. De architect ziet het liefst een groen dak. Sedum geeft het gebouw een natuurlijk uiterlijk. Het is nog niet duidelijk of dit betaalbaar is. Zo niet, dan krijgt het gebouw een zwart kunststofdak.

Hûs en Hiem oordeelde positief over het plan. Zij vindt beide dakvormen acceptabel, maar heeft voorkeur voor begroeiing. De commissie twijfelde of de school in de huidige omgeving past. Op vrij korte afstand staan nl. verouderde rijtjeswoningen, die deels al niet meer bewoond worden.

De architect verwacht echter dat ze gesloopt worden, waarna er huizen verrijzen die beter passen bij de school. Corporatie Elkien heeft het gebied nog in onderzoek.

schoolontwerp

Bron: Leeuwarder Courant 20 januari 2012

Eerdere nieuwsbericht over de nieuwe school: http://www.jirnsum.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3901%3Apresentatie-jirnsumer-schoolgebouw&catid=48%3Ascholen&Itemid=83
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen