Nieuws no image

Gepubliceerd op 12 november 2002 | door Redactie

0

Sint Maartenfeest in Jirnsum

De naam Sint Maarten gaat terug op een zekere Martinus van Tours., die in het jaar 316 geboren in het huidige Hongarije. Hij loopt als jong kind van huis weg en maakt kennis met de Bijbel en de christelijke leer. Als hij 15 jaar is treedt hij in het voetspoor van zijn vader. Hij meldt zich aan in het leger, maar houdt het niet lang uit in dit ruwe beroep. Na deze korte periode laat hij zich dopen. Vervolgens wordt hij monnik en wijdt hij zich geheel aan de studie in de Schrift.

Na zijn studie geeft hij zelf onderwijs in de christelijke leer. Tegen zijn wil wordt hij in 371 tot bisschop van de Franse plaats Tours gekozen. Dit is de reden waarom hij de geschiedenis is ingegaan als Martinus van Tours. Op 8 november in het jaar 397 sterft hij. Op 11 november wordt hij in Tours begraven. Deze 11e november, de dag van zijn begrafenis dus, is later een soort feestdag geworden ter ere van de ´heilige Martinus´.

Op verschillende manieren wordt nu de herdenking aan Sint Maarten gevierd. Hier en daar worden vuren ontstoken, maar vooral is het feest van kinderen. In Jirnsum gaan ze in ieder geval langs de deuren. Met een verlichte lampion en het zingen van ‘Sint Maartenliedjes’ lopen ze van deur tot deur. Natuurlijk met het doel om de tas te vullen met lekkernij. De vele kinderen uit Jirnsum beleven dat als iets feestelijks. Zo ook gisteren. De geschiedenis van Sint Maarten is dan niet meer relevant.

Maar voordat de jacht naar alle lekkernij geopend kon worden, was er eerst nog een optocht. Het leek erop dat de organisatie dit als een noodzakelijk kwaad zag. Er was niet eens een formele aan- en afkondiging en ook de muziek, welke via de geluidswagen het luchtruim koos, was niet erg toepasselijk. Gelukkig stoorden de kinderen zich hier niet aan. Zij waren in hun nopjes toen ze ‘vrijaf’ kregen en in het zachte herfstweer door de straten trokken.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen