Nieuws no image

Gepubliceerd op 26 april 2012 | door Redactie

0

Sneekerhof mooiste jachthaven van Friesland

En de Sulveren Bolder gaat naar: Iwan (33) en Mirjam (28) de Jong van jachthaven Sneekerhof in Jirnsum. Ze zijn hartstikke blij met deze eerste publieksprijs voor fijnste aanlegplaats. Eerste reactie: ,,Geweldig!”

Tientallen pleziervaarders schreven de Leeuwarder Courant over de haven tussen de Snitser Mar en het Prinses Margrietkanaal. Dat het er zo mooi ligt in de luwte van de bomen, dat het er zo rustig en groen is, dat de voorzieningen netjes en schoon zijn, dat je er zo fijn op het terras kunt zitten, dat je er lekker kunt eten, dat de uitbaters behulpzaam en vriendelijk zijn. Dat kinderen er goed kunnen spelen en o ja, de geit en het konijn zijn ook populair. ,,In gouden plakje”, vat één van de stemmers samen.

foto

Zij komt uit Grou en studeerde journalistiek, hij komt uit Jirnsum en werkte in de sportorganisatie. Ze woonden hiervoor in Utrecht. Mirjam: ,,Daar hadden we ook een heel leuk leven.”
Tegelijk was er wel eens het idee om samen wat te beginnen. Een camping misschien. Mirjams vader (bouwer van pikmeerkruisers in Grou) had in de tussentijd samen met zijn compagnon Sneekerhof gekocht en zocht pachters. Vrolijk: “Toen hebben wij maar eens een balletje opgegooid.”

Terug in Friesland zijn de ondernemers aan hun vijfde seizoen in Jirnsum bezig. En het gaat goed. Grappig, Iwan weet nog glashelder dat-ie bij de opening in zijn toespraak zei dat ze de beste en mooiste jachthaven van Friesland wilden worden. “En vijf jaar later is dat zo. Dat is toch heel bijzonder.”

Het is niet vanzelf gegaan. De haven had achterstallig onderhoud en er wordt elke winter dan ook veel geklust en opgeknapt. Hun strategie: elk jaar wat kleine projecten in plaats van een megaklus. Mirjam: ,,Zo hebben we steeds wat nieuws te bieden.” Stroomvoorziening, damwand, terras, website, parkeerterrein, picknicktafels: allemaal aangepakt. Voor de kinderen is er dit jaar een nieuwe speeltuin met een trampoline (en een veilig hek er om) aangelegd.

Mensen waarderen juist de eenvoudige dingen, is hun ervaring. Dat er geen rommel op het terrein ligt, dat de douches schoon zijn. ,,Het lijkt maar klein, maar dat maakt juist het verschil.” Ze krijgen trouwens veel hulp van familie. De moeder van Iwan gaat in maart enthousiast aan de lenteschoonmaak en zijn vader helpt ook graag een handje. Deze winter timmerden vader en zoon samen loungezitjes voor op het terras.

Samen runnen ze de jachthaven en het bijbehorende restaurant . En ze helpen elkaar waar ze kunnen. Grasmaaien doen ze allebei. Mirjam: ,,We hebben ontzettend veel gras. Gasten vinden dat heel leuk, maar het is ook heel veel werk.” Ze tuffen wat af op de zitmaaier.

Sneekerhof heeft 230 ligplaatsen, waarvan 90 procent bezet is, vertelt Iwan. ,,We zijn echt van de vaste gasten.” Er zijn mensen die al sinds 1975 een stekje hebben in Jirnsum. Met sommigen hebben ze gauw eens een praatje, andere bootbezitters zijn meer gesteld op hun privacy. Ook prima. Voor een enkele overnachting kan de watersporter trouwens ook naar Jirnsum. Mirjam: ,,We willen wel graag meer passanten.”

De grote kracht van Sneekerhof? Hij: ,,Rust, ruimte en natuur. Veel van onze gasten komen uit de stad. Die genieten enorm van vogelgeluidjes, zijn dat niet gewend.” Zij: ,,Dat is ook echt het gevoel dat we mensen willen geven. Dat ze hier op een heel mooie, rustige plek komen. En dat geeft ons ook een ontspannen vakantiegevoel in het werk. Mooi toch…”

Bron:Leeuwarder Courant 12 mei 2012
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen