Nieuws no image

Gepubliceerd op 4 december 2002 | door Redactie

0

Spontaan carbidschieten uit den boze!

Het is al jaren traditie. Op oudejaarsdag verzamelen zich ’s ochtends tientallen jongeren op het sportcomplex om vervolgens in kleine groepjes carbid af te gaan schieten. Dit duurde vaak tot diep in de middag. De vaak doffe en harde knallen bevestigden nog maar eens dat het echt de laatste dag van het jaar was.

Op grond van de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht is het carbidschieten verboden. In Boarnsterhim wordt het carbidschieten echter beschouwd als een vorm van folklore. Het Openbaar Ministerie is bereid toe te staan dat het schieten met carbid wordt gedoogd in een gemeente, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
– de gemeente verleent schriftelijk toestemming;
– afschieten vindt uitsluitend plaats op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur;
– de gemeente wijst een terrein aan buiten de bebouwde kom alwaar het carbidschieten kan plaatsvinden;
– het terrein wordt voldoende afgezet om het publiek op veilige afstand te houden

Bij overtreding van de gedoogvoorwaarden wordt zelfs proces-verbaal opgemaakt. De eis/transactie is in principe € 226,89.

Het moge duidelijk zijn dat het spontane hiermee gaat verdwijnen. Zoals meerdere zaken. De vele regels die door de overheid worden gesteld ontnemen burgers bepaalde zaken die nooit voor problemen hebben gezorgd. Dit is nu ook het geval met het carbidschieten. Het zou toch zonde zijn dat deze traditie hierdoor verloren zou gaan.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen