Nieuws no image

Gepubliceerd op 25 april 2007 | door Redactie

0

Stjelp bijna de mooiste

De stjelp van Vries Zuidam en Anita Hompus was genomineerd voor de verkiezing van mooiste pleats fan het jaar 2007. De criteria voor meedoen aan deze verkiezing was dat het een stelpboerderij moest zijn die geen agrarische bestemming meer had en voor 1940 gebouwd moest zijn. 
De boerderij voldeed in alle opzichten. Toch moesten Anita en Vries even aangespoord worden om zich aan te melden voor deze competitie. Naar aanleiding van een artikel in de woonbijlage van de Leeuwarder Courant werden ze gebeld door een van de juryleden met het verzoek zich aan te melden. Zo gezegd, zo gedaan. 

"We hebben het formulier gedownload en ingevuld", aldus Anita. "Pas kortgeleden kregen we bericht dat de jury graag wilde langskomen. Nét op een dag dat het helemaal niet uitkwam: we konden hen niet rondleiden". En toen bleef het weer stil. Tot afgelopen dinsdag, toen er bericht kwam dat de boerderij aan de Gravinnewei de aanmoedigingsprijs had gewonnen. 
Volgens de jury (bestaande uit mensen van de stichting, LTO Noord, Monumentenzorg, Landschapsbeheer Fryslân en de Bond Heemschut) was met name ‘it hiem’ nog punt van aandacht: het is op dit moment geen authentiek ‘boerehiem’. De prijs bestaat er uit dat Landschapsbeheer gratis advies gaat geven over hoe je het erf kan inrichten.

Opvallend detail is dat deze mooie boerderij sinds vorige week in de verkoop is gegaan. Waarom? Anita geeft aan dat zij en Vries op zoek zijn – mits de boerderij verkocht wordt – naar een object waar zij beiden hun werk in kunnen vinden. Liefst zonder dat er opnieuw een grootschalige verbouw in de planning zit. Tot die tijd blijven zij hier met hart en ziel werken aan hun project in Jirnsum.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑
  • Lid worden?

    Steun jirnsum.com en word lid van het Plaatselijk Belang!

    Ja, ik word lid!

  • Aankomende evenementen

  • Nieuws van de verenigingen